https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияБившият енергиен министър с обвинения за газовите доставки

Бившият енергиен министър с обвинения за газовите доставки

Бившият министър на енергетиката в кабинета „Петков“ Александър Николов влезе в Националната следствена служба.

Според информация на нашия екип Николов е привикан от следователите, за да получи обвинение във връзка с доставката на газ от „Булгаргаз“. Обвинения за причиняване на вреди на държавния газов доставчик ще получат и зам.-министър Данаил Николов и бившият шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов.

Александър Николов и Людмил Йоцов са обвинени за умишлена безстопанственост, a Данаил Николов – за престъпление по служба. Щетите засега се оценяват на близо 90 милиона лева.

Тримата ще отговарят за това, че след спирането на доставките на газ от „Газпром“ през април 2022 г. са закупили газ за нуждите на „Булгаргаз“ от посредници, включително от фирмата „МЕТ Енерджи“, чийто управител е бил Людмил Йоцов, малко преди правителството на Кирил Петков да го назначи за шеф на държавната газова компания.

Според разследването използването на посредници е оскъпило цената на газта с около 30%, а тримата обвиняеми са умишлено са оставили страната без алтернативни доставки, за да може да сключат договори с частната компания, която предварително е договорила закупуването на допълнителни количества газ от „Газпром“. Така се оказва, че в първите месеци след спирането на газ от Русия за България страната ни е купувала отново руска газ, но през посредник.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X