https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияПетър Витанов: БСП придобива антиевропейски характер

Петър Витанов: БСП придобива антиевропейски характер

От години БСП е със силно накърнен международен имидж и тази тенденция допълнително се влошава. Това мнение изрази пред БНР евродепутатът Петър Витанов, който бе изключен от БСП на последния конгрес на партията.

“Все по-малко са общите неща между европейска, световна левица, и БСП.”

Случващото се напоследък дава антидемократичен отпечатък на партията, посочи Витанов.

“Този антиевропейски характер, който започваме да придобиваме, с посланията, които излъчваме… Това са безспорно доста плашещи и притеснителни сигнали, които се наблюдават. Това създава един имидж, който е неблагоприятен.”

Според евродепутата е налице “елементарен опит да бъдат очернени момчетата и момичетата, които бяха изгонени”.

“Не се е търсил никакъв конфликт. Нямаше нищо преднамерено, режисирано или дирижирано”, подчерта Петър Витанов за случилото се на 50-ия конгрес на БСП преди седмица. По думите му той не е правил опити да предизвика безредици, но вижда опит “да се легендира някакъв грях и вина”.

“Моята вина и грях е, че критикувам ръководството. Считам, че ако продължаваме по този начин, резултатите на БСП ще се влошават.”

Витанов разказа за противоуставна подмяна на “немалък брой делегати” и всички преброители, “за да е сигурно, че няма да възникнат проблеми с отчитането и преброяването”.

“Ние там сме единомишленици, съмишленици и да сложиш гавази по входовете, е унизително. Ние отидохме не с намерение да правим скандал, нито да правим “атентат”.

Политически БСП не може да продължава така.”

“БСП трябва да изглежда демократична, да се върне сложността на тази партия с различните идейни течения. БСП трябва да възстанови своя проевропейски облик”, смята Витанов. Въпрос на време е не просто да бъдем реабилитирани, а да участваме във вътрешнопартийния живот, допълни той.

“Нас ни обединява притеснението, загрижеността за една организация, към която сме принадлежали поколения наред. Можем да имаме редица разминавания по редица въпроси и това е било богатството на БСП, но основните ценности са същите.”

“Кому е нужно да водиш война с пернишкия кмет”, който е най-успешният кмет на БСП, попита още евродепутатът в предаването “Преди всички”.

“Крум (Зарков – бел. ред.) го сатанизират от сутрин до вечер като министър.”

Плоският данък беше грешка и тя трябва да може да бъде поправена, каза Петър Витанов. По думите му “разслоението в българското общество е изключително голямо, несравнимо с другите страни в ЕС – най-голямата бездна между бедни и богати”.

Като “лицемерие” той определи дебатите в парламента, посветени на домашното насилие, а дебатът за Истанбулската конвенция според него е бил “отвратителен” и “опростачен”.

“Проблемът на българското общество, когато става дума за насилие, не са джендърите.”

Временно Петър Витанов е решил да членува в германската социал-демократическа партия, докато бъде възстановено членството му в БСП. Той нарече това решение символично.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X