https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноРусе ще отбележи 145 години от освобождението си на 20 февруари

Русе ще отбележи 145 години от освобождението си на 20 февруари

На 20 февруари /понеделник/ Русе ще отбележи една от най-важните дати в своята история – Освобождението на града от османско владичество. Тържествената церемония ще се проведе в Пантеона на възрожденците от 11 ч.

Честванията ще започнат пред паметната за русенци сграда, където Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев ще изпълни тържествени маршове. Слова ще произнесат кметът Пенчо Милков и директорът на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов.

Благодарствен молебен за извоюваната свобода ще отслужат Негово високопреосвещенство Русенският митрополит Наум, Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий и свещеници от Русенска Света Митрополия. По традиция в края на церемонията ще бъдат положени венци и цветя в памет на загиналите герои. Желаещите могат да се запишат предварително на имейл [email protected].

Детско-девическият хор „Дунавски вълни“ при Общинския детски център за култура и изкуство с диригент Весела Тодорова ще изпълни „Панагюрските въстаници“ и „Хубава си, татковино“. Виктор Недялков от Театрално студио „Маска“ при Общинския младежки дом с ръководител Мина Маринова ще представи стихове от Любомир Левчев и Дамян Дамянов.

Младежкият гвардейски отряд към Общинския младежки дом с ръководител Биляна Митева също ще се включи в церемонията по случай Освобождението на Русе.

Пред сградата на Пантеона Дружество „Традиция“ – Русе ще покаже своята изложба на оръжие и военни униформи от периода на Руско-турската война /1877-1878 г/.

Водещ на церемонията ще бъде актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Любомир Кънев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X