https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЗаместник-кметът Енчо Енчев уважи 125-ия юбилей на БТА

Заместник-кметът Енчо Енчев уважи 125-ия юбилей на БТА

Българската телеграфна агенция отбеляза 125 години от създаването си с концерт на Софийската филхармония под диригентството на маестро Емил Табаков. В чест на празника в столичната зала „България“ звучаха произведения на Марин Големинов, Любомир Пипков, Емил Табаков, Веселин Стоянов и Петко Стайнов. Гост на събитието бе заместник-кметът на Община Русе Енчо Енчев.

„С днешния юбилеен празник почитаме професионализма и стремежа към самоусъвършенстване на всички служители, отдали знания и енергия за просперитета на агенцията”.

С тези думи заместник-кметът поздрави директора на БТА Кирил Вълчев. Енчо Енчев пожела на агенцията да продължава да се утвърждава като един от най-достоверните източници на информация за печатните и електронните медии, държавните институции и неправителствените организации в България.

На събитието присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, министри, членове на Конституционния съд, представители на институции и общини, на дипломатическия корпус, Българската православна църква, бивши и настоящи служители на БТА, сред които и предишни генерални директори.

БТА е една от първите информационни агенции в Европа и света. На 16 февруари 1898 г. излиза първият ѝ бюлетин, написан на ръка от тогавашния директор Оскар Искандер. В него се помества информация за здравословното състояние на княгиня Клементина, политически събития от балканските столици, предстоящ дуел в Париж и движението на цените на европейските борси. От БТА започват кариерата си едни от най-добрите български творци, журналисти и преводачи – Йордан Йовков, Николай Лилиев, Димитър Бояджиев, Йосиф Хербст, Петър Увалиев, Цветан Стоянов, Серафим Северняк, Стефан Продев, Петко Бочаров и др.

През 2021 г. в Русе бе създаден пресклуб на БТА. Той се намира в емблематичната сграда на някогашното акционерно спестително дружество “Гирдап”, което е и първата частна банка в България, основана през 1881 година. Идеята за неговото създаване се реализира, след като генералният директор на БТА Кирил Вълчев и кметът Пенчо Милков подписаха договор за отдаване безвъзмездно за срок от 10 години на помещението в сградата, която русенци наричат “Часовника”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X