https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоСУ "Васил Левски" в Русе почете Апостола

СУ “Васил Левски” в Русе почете Апостола

В СУ „Васил Левски“ – гр. Русе цяла седмица учениците бяха изправени пред различни предизвикателства. Нарисуваха портрети, картини, рецитираха стихотворения, някои от тях авторски. Проведе се и третото издание на викторината “Стани Левски”, но за пръв път на живо, а не в електронна среда.

За финал на седмицата, на 18.02.2023 г. се проведе и факелно шествие с три лъча, от три различни точки в квартал Дружба, като крайна точка беше паметникът на Васил Левски в двора на училището.

Там ги очакваха директорът на СУ “Васил Левски” – г-жа Мария Тодорова, заедно със заместник-директорите, учители и ученици. Лъчовете се подредиха пред паметника на фона на запис на две от най-популярните стихотворения, посветени на Васил Левски, в изпълнение на известни български актьори. Това бяха две знакови творби, посветени на живота и смъртта му – „Левски” от Иван Вазов („Епопея на забравените”) и „Обесването на Васил Левски” от Христо Ботев.

Веднага след това г-жа Петя Михайлова отправи възпоменателно слово:

“И ето отново е 18 февруари, денят в който палим факли, вместо свещи. Денят в който осветяваме пътя на паметта. Денят, в който притихнали, смирени, признателни, свеждаме глави пред този, който не преклони глава.

Днес ние задаваме въпроса „Успяхме ли Апостоле? Успяхме ли да станем, такива каквито ти мечтаеше? Да бъдем – безстрашни, великодушни, да не сме роби на примирението, роби на страха да изразим своето мнение, а да го отстояваме? Намери ли нашето Отечество, достойните хора, които да го водят по пътя на благоденствието, щото да бъдем равни с другите европейски народи? Обичаме ли оногова, който ни показва погрешката ни или го считаме за свой враг? Сбъднахме ли твоя идеал?

И там, някъде приглушено, като отговор чуваме неговите слова „Имате два пътя, вие кой ще изберете?”

Аз не знам какво е Левски за всеки един от вас . Наричаме го символ на свободата, повод за гордост, за самочувствие. За мен той е доказателството, че ние българите можем да осъзнаем силата си като народ, можем да се опълчим на несправедливостта, да отстояваме себе си и своите идеали.

Човек трябва да се лиши от нещо, за да спечели нещо по-голямо. Животът е една постоянна борба и силни са само свободните да бъдат себе си – те творят историята, другите просто я четат. И както казва изследователката на Левски Магдермот „ Аз не ви разбирам вас, защо търсите костите му, той духът му ви трябва“, защото Левски не е трудно да бъде разбран, трудно е да бъде следван.

Едва тогава , когато поставим в едно изречение „Аз” и „Левски“ ще успеем да отговорим на въпросите, дори и на неговия „НАРОДЕ????“ С 4 ВЪПРОСИТЕЛНИ.”

Ръководството на училището, учители, ученици от всеки клас и гости почетоха паметта на Апостола, поднасяйки цветя пред паметника на Васил Левски.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X