https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияКога можем да очакваме първите медицински хеликоптери у нас?

Кога можем да очакваме първите медицински хеликоптери у нас?

България е единствената страна в ЕС, която няма медицински хеликоптери. Правителството прехвърли на Държавния авиационен оператор – бившият Авиоотряд 28 – изпълнението на полетите за спешна помощ по въздух.

В студиото на “Здравей България” ген.-майор Златко Златев обяви, че всеки гражданин, който е претърпял злополука, ще може да подаде сигнал до 112, като координационен център ще решава дали е по-целесъобразно да се изпрати линейка, или вертолет.

“Целта е да се излети в рамките на около 3 до 5 минути. В оперативната база ще бъдат дежурни пилоти с медицински екипи, а вертолетът ще бъде оборудван с необходимото медицинско оборудване”, каза още командирът на Държавния авиационен оператор.

По думите му ако до две седмици започне процедура по наемане на два вертолета, можем да ги очакваме след около 3-4 месеца. Те най-вероятно ще бъдат ситуирани в УМБАЛ „Св. Анна“ в София и в окръжната болница в Долна Митрополия.

Златев допълни още, че в “Пирогов” на този етап няма изградена хеликоптерна площадка. Той посочи, че с въздушната линейка ще може да се превозва само един пострадал, но ще се стига значително по-бързо до лечебното заведение.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X