https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораЗам.-шефът на ЕК обяви коя дата е най-подходяща за влизане на България...

Зам.-шефът на ЕК обяви коя дата е най-подходяща за влизане на България в Еврозоната

Сами ли се отказахме от влизането в еврозоната или бяхме посъветвани така да направим от ЕК? Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис даде отговор на въпроси, свързани с приемането на еврото у нас, в ефира на Нова телевизия.

„ЕК определено подкрепя усилието на България да стане част от Еврозоната. Що се отнася до конкретната дата, трябват да бъдат изпълнени критериите от Маастрихт – това включва инфлацията, солидно публично управление, лихвени проценти, стабилност. Тези критерии са покрити, но що се отнася до инфлацията, бих казал, че това подлежи на оценка на експертите, която показа, че това налага отлагане на влизането в Еврозоната”, заяви той.

„Практиката е всички държави, които ще се присъединят към Еврозоната, да изпълняват тези критерии. Латвия не успя да се присъедини с 0,02% неизпълнение, а в случая с България процентът е много по-голям. Като срокове мисля, че необходимите закони могат да се приемат в рамките на месеци, докато проблемът с инфлацията би отнел повече време за разрешаване”, допълни той.

По повод влизането в Еврозоната на Хърватия, той обясни: „Беше направен анализ на статистическите стойности, които са извън нормалните, и това е стандартна процедура, която се прилага за всички страни в Еврозоната. И за България ще бъде приложена същата методика.”

На въпрос за това дали 1 юли 2024 г. добър вариант ли е за България, той обясни: “Бих казал, че датата е тази, когато бъдат изпълнени всички критерии от Маастрихт и когато са спазени всички условия, вкл. ангажиментите в периода след европейския валутен механизъм. Не бих посочил конкретна дата – знаете, че обичайно държавите се присъединяват към Еврозоната на 1 януари, а и за практически цели това е по-полезно. 1 януари 2025 г. е една възможна дата.”

“Важното е да не се отклоняваме от пътя заради това закъснение. Някои страни са чакали много по-дълго в тази чакалня. Латвия и Литва са пример за това – те чакаха 8-9 години. Мисля, че България ще почака по-кратко”, смята той.

На въпрос относно това кой е виновен за високата инфлация у нас, той заяви: „На първо място това е глобалният контекст. Това го виждаме в целия регион. България в никакъв случай не е страната с най-висока инфлация в Източна Европа.”

„Санкциите по „Магнитски” са санкции, наложени от САЩ. Когато обсъждаме ситуацията в ЕС, ние имаме собствен санкционен списък, насочен към определени лица, но що се отнася до националното законодателство, то трябва да бъде прилагано правилно”, каза той.

„Що се отнася до агресията на Русия срещу Украйна, смятам, че е необходимо да продължим да оказваме помощ на Украйна и да оказваме натиск със санкции срещу Русия. Година след началото на инвазията, важно е да продължим с това и да сме солидарни с Украйна, за да се брани, да защитава своята територия. Русия е открита със своите империалистични планове да завладява други страни и тя трябва да бъде спряна”, допълни той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X