https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияНапусналият ПП Иван Христанов създава партия

Напусналият ПП Иван Христанов създава партия

Бившият заместник-министър на земеделието и доскорошен депутат от “Продължаваме промяната” Иван Христанов обяви в интервю за подкаста “Първа точка” на “Капитал”, че ще представи бъдещия си политически проект в началото на април след като минат предсрочните парламентарни избори. В него няма да има други познати лица от партията, се разбра още от думите му. Христанов обаче не пожела да разкрие повече детайли около бъдещия си проект, за да не се превръща “в инструмент за объркване”.

“Чувствам отговорност и не искам до изборите да създавам каквито и да е противоречия, защото е много важно за тези избори хората да подходят по-спокойно и да гласуват по съвест. Затова и по отношение на бъдещите планове предпочитам да остана дискретен”, каза Христанов. Все пак бившият зам.-министър разкри, че се е прицелил в изборите за местната власт и вече обикаля из страната, за да се запознае с проблемите на хората. Той не изключи възможността за партньорство с “Продължаваме промяната” и “Демократична България” там, където “БСП, ДПС и ГЕРБ са установили власт, от която хората се бунтуват”. Христанов бе категоричен, че няма да се кандидатира за кмет на Плевен.

Бившият депутат бе питан и за причините да напусне “Продължаваме промяната”. Отрече, че е било заради конфликт с Радостин Василев, който ще води листата на коалицията в Плевен за вота на 2 април и обясни отново, че причината е заради блокираната комуникация в парламента.

Ние не можем да разбием блокажа, защото не можем да се надгласуваме един друг с ГЕРБ. Има нужда от разбиване на блокажа и това няма как да стане с хората, които гласуват до момента. Очевидно е, че те вече са разпределени – вотът на ядосаните е разпределен към определени политически сили. Затова въпросът е какво можем да направим за хората, които в действителност управляват – тези, които не гласуват. Ако те бяха излезли да гласуват, ние нямаше да бъдем в такава ситуация. Там виждаме възможност да се създаде разговор, с който те да повярват отново в държавата си и че има смисъл да се гласува, каза Христанов.

Той подчерта, че партиите не могат да спрат да се карат, но не бива важните теми да стават жертва не тези остри конфликтни. Добави и че това не е изолиран упрек към “Продължаваме промяната” като разкри, че много пъти се е опитвал да промени това в партията, но имало политически лидери, които били твърдо убедени, че “вотът на ядосаните е достатъчен, за да ни изведе още по-напред”. “В един момент стигнах до извода, че не мога да се преборя с тази нагласа и че имам два хода – или да се върна към бизнеса и да се откажа или като външен фактор да се опитам да го променя”.

Коментирайки възможните бъдещи коалиции, Христанов посочи, че не припознава ГЕРБ в момента за партньор, защото не вижда в тях категорично желание за отпушване на блокажа, но допълни: “сигурен съм, че пред ГЕРБ предстои реформа, абсолютно неизбежно е следващите 4-5 там да има разместване на пластовете. Там има хора, които биха искали да се видят на по-лидерски места, има и изморени лидери”, каза Христанов като уточни, че говори за председателя на ГЕРБ Бойко Борисов.

Бившият депутат се изказа критично и за изявите на бившия си колега Александър Дунчев от последните дни. Христанов каза, че не е разговарял с него и намира за изненадваща акцията му. “Не знам какъв е нейният гензис. Виждам голям потенциал за вреда по посока на “Демократична България” и “Продължаваме Промяната” и затова моето лично усещане не е положително”, добави той.

Според Христанов ако изборите на есен са 2 в 1 “това ще бъде най-големият кошмар на България, който ще отвори всякакъв ад за злоупотреби”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X