https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияНикола Минчев сигурен, че няма да се скарат с ДБ заради листите

Никола Минчев сигурен, че няма да се скарат с ДБ заради листите

“Практиката е показала, че предизборните коалиици са най-устойчиви във времето след изборите. Към такава коалиция вървим и в сегашния момент, въпреки някои нюанси в позициите, изразени в началото. Все пак си представям, че на изборите през април ще се явим заедно всички партии от ПП и ДБ”.

Това коментира пред БНР Никола Минчев от “Продължаваме промяната” – заместник-председател на Народното събрание.

Изглеждаше, че нюансите идваха от “Да, България”, посочи той и добави обаче, че няма съмнение, че в тях има желание за общо явяване на изборите:

“Нямам съмнение, че желанието е налице. Просто има детайли, които трябва да бъдат изчистени в хода на разговорите. Листите са първото, което идва на ум на всеки, но мисля, че това е въпрос, който няма да е препъникамъкът в крайна сметка”.

Предмет на разговори е името на бъдещата формация, каза Минчев в предаването “Преди всички” на БНР. По думите му ще има едно име, създадено специално за коалицията, а в скоби може да бъдат допълнени отделните партии.

Той обяви, че текат първи разговори за структурата на коалицията. Според него този процес няма как да не е започнал, защото няма много време за взимане на тези решения.

Като потенциални партньори Минчев вижда всички организации и субекти, които се считат за продемократични, прореформаторски и проевропейски настроени и които имат за цел да извадят България от “този коловоз” и страната да поеме по своя по-модерен път на икономическо развитие и нулева толерантност към корупцията. Като пример за такава организация той посочи “Правосъдие за всеки”. “Спаси София” казаха, че няма да участват на парламентарни избори, но подкрепа от тяхна страна за местните избори би била добре дошла, каза още депутатът.

От ПП нямат притеснения за превефенциите по време на вота. Ако някой кандидат е успял да привлече сериозен преференциален вот, значи той е много разпознаваемо лице и това е добро за цялата листа, смята Никола Минчев. По думите му няма причина да възпират такъв преференциален вот. Той потвърди, че ще бъде в листата за изборите, но не би било драма, ако не е на избираемо място.

Предишният път да не се явихме заедно с ДБ, защото имаше усещането, че поотделно можем да спечелим повече електорат, обясни Никола Минчев и добави:

“Този път ние се целим във взимането на първия мандат и налагането на нашия дневен ред в политическата обстановка”.

Надали 49-ото НС ще даде коренна разлика, но и малките нюанси са важни, изказа мнението си той. Когато започне рулетката с мандатите, за нас е важно да вземем първи мандат, категоричен бе Минчев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X