https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоКомисията за детето в Русе с първо заседание за годината

Комисията за детето в Русе с първо заседание за годината

В Община Русе се проведе първата за 2023 г. Комисия за детето. Срещата бе открита от председателя на комисията – заместник-кметът Енчо Енчев. Участваха експерти от Превантивно-информационния център /ПИЦ/, Общинския съвет по наркотични вещества, РЗИ – Русе, РУО – Русе, представители на неправителствени организации и служители на Община Русе.

От РЗИ – Русе представиха регионално проучване на тема „Употреба на психоактивни вещества“, направено сред 696 ученици от 5 до 11 клас. От него стана ясно как подрастващите виждат ефекта от употребата на субстанции, водещи до пристрастяване, както и връзката им с все по-нарастващата агресия сред учениците. Членовете на комисията обсъдиха представената тема и направиха предложения за подобряване взаимодействието между институциите и предприемане на действия срещу проблема с проявата на насилие след употреба на психоактивни вещества. Заместник-директорът на РЗИ д-р Генева обобщи резултатите от проучването, като призова РУО – Русе да съдейства за достигане до повече образователни структури, на които да бъдат представени лекции и материали за превенция.

„Общината работи най-добре, когато нейните усилия са подпомогнати от институциите в Русе, отговарящи за физическото, психическото и интелектуалното здраве на децата“, каза заместник-кметът Енчо Енчев.

Той благодари на присъстващите за подкрепата и готовността им да участват в различни събития за детското развитие.

Kомисията разгледа и националните програми за превенция употребата на наркотични вещества в училищна среда „Кодово име живот“ /5-7 клас/ и „От връстници за връстници“ /8-11 клас/. Експертите от ПИЦ – Русе представиха своята работа сред учениците и резултатите от нея. Според тях взаимодействието с подрастващите и многото проведени беседи са най-доброто средство за превенция и борба с психоактивните вещества.

В края на срещата бе представен и Планът за действие за изпълнение на Националната програма за превенция на насилието и злоупотреба с деца 2023 – 2026 г. Уточнено бе да се изготви точен график, регламентиращ ангажиментите на отделните институции в изпълнение на Националния план.

Следващото заседание на Комисията за детето ще бъде през април.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X