https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияГълъб Донев: С еврото страната ни ще стане по-богата

Гълъб Донев: С еврото страната ни ще стане по-богата

Присъединяването към еврозоната означава много повече от замяна на лева с евро. Преди всичко става въпрос България да избере да се присъедини към сърцевината на европейския проект, защото това защитава Европа по време на финансова или икономическа криза. Това каза заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис на конференцията “България по пътя към еврото”, организирана от Министерството на финансите (МФ), която се провежда в София. Домбровскис е на посещение у нас.

Целта на форума е да бъдат обсъдени възможностите и предизвикателствата пред България от това да бъде член на еврозоната, какво включва процесът на въвеждане на еврото като национална валута, да се дискутира свършеното до момента и какво предстои.

Домбровскис посочи, че поемането по пътя към присъединяването на еврото означава задълбочаване на интеграцията на страната в ЕС и демократичния свят. От жизненоважно значение е България да не се разколебава от избрания път, заяви той.

Еврокомисарят изтъкна, че от създаването си еврото се превърна в нещо повече от средство за обмен между държавите в еврозоната, то е символ на силата, единството и солидарността на Европа, в момент когато тези ценности са заплашени и подложени на изпитание.

Във форума участват президентът Румен Радев, служебният премиер Гълъб Донев и министри от кабинета, управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев, министърът на финансите на Хърватия Марко Приморац, представители на европейски институции и на българския неправителствен сектор.

Докато съм министър-председател, ще настоявам за еврото да се говори разбираемо и ясно, с аргументите, които са основани на разумни факти, а не събуждат ирационални страхове, каза служебният министър-председател Гълъб Донев по време на откриването на конференцията.

Присъединяването към еврозоната е фактор, който ще допринесе страната ни да стане по-богата, заяви той. Според Донев самата промяна на валутата не носи допълнителна инфлация за разлика от нелоялните търговски практики.

“В еуфорията си нашите партньори от Хърватия сякаш подцениха значението и големия ефект от поскъпването на отделни стоки от всекидневна нужда в отделни търговски обекти, но успяха бързо да реализират мерки, така че такива нелоялни практики да бъдат контролирани и санкционирани”, добави премиерът.

Според него, за да се открият съмишленици, трябва да се представя позицията разбираемо и достъпно. Донев добави, че с конференцията се открива големият разговор в обществото, който ще търси сближаването на българските граждани с идеята за присъединяване на България към еврозоната.

Министър-председателят вярва, че присъединяването на България към най-развития икономически съюз в света и въвеждането като официална парична единица на втората платежна валута в света, ще направи България по-подготвена както за сегашните, така и за следващите възможни кризи. Присъединяването ни към еврозоната ще ни даде допълнителна стабилност както във финансово-икономическо, така и в геополитическо отношение, допълни Гълъб Донев.

България е член на Европейския съюз (ЕС) вече 16 години, а от 2020 г. е част и от Механизма ERM II, припомни премиерът. Той изтъкна, че през тези години страната ни спазва значителна част от изискванията за конвергенция, а по някои показатели дори е сред водещите страни в ЕС.

С помощта на европейските си партньори България се адаптира към променящите се условия, така че сме успели да запазим високото равнище на заетост и историческо ниското ниското ниво на безработица.

„Съхранихме стабилни своите публични финанси и насочихме мерки срещу инфлацията, породена от неочаквано високите цени на енергийните ресурси в световен план“, заяви Донев. Той е убеден, че постигането на дългосрочна устойчивост ще бъде улеснено, ако страната ни е член на еврозоната.

Важно е да се спомене, че в изследвания в страните, които вече са въвели еврото, показват, че влизането в еврозоната не носи значителен ефект върху инфлацията, а основните рискове произтичат единствено по линия на нелоялни търговски практики, обърна внимание Гълъб Донев.

Според него членството в еврозоната ще доведе до по-пряка съпоставимост и прозрачност на работните заплати. Напоследък се наблюдава позитивна тенденция към понижение на дългосрочно безработните. Това може да се интерпретира като показател за добра готовност на нашия пазар на труда, смята служебният премиер.

Въпреки че България няма да се присъедини към еврозоната от 1 януари 2024 г., служебното правителство е твърде решено да продължи работата по техническата подготовка на страната ни със същото ускорено темпо.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X