https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиОсъдиха 64-годишен русенец заради кражба на ток

Осъдиха 64-годишен русенец заради кражба на ток

Районен съд – Русе одобри споразумение, по силата на което 64-годишният Ф. Ю. се признава за виновен, че е осъществил неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа, с което създал условия за непълно отчитане на използваната електрическа енергия.

През 2015 г. подсъдимият, който бил неосъждан, живеел на ул. „Йосиф Дайнелов“ в град Русе. Партидата на ел. енергията се водела на неговото име. На 28.02.2015 година електромерът бил демонтиран и ел. захранването към къщата било изключено заради неплатени сметки. Поради това решил без разрешение да се снабди с ел. енергия.

На 03.01.2021 година взел проводник и използвал едното жило като фаза, като го прикачил към автоматичен прекъсвач, а другото жило ползвал като нула и същото било прикачено към нулева шина. По този начин той създал условия за непълно отчитане на използваната ел. енергия, тъй като тя не се отчитала от електромера. Това било констатирано от служители на „Електроразпределение Север“ АД, които подали сигнал на тел.112, премахнали нерегламентирания проводник и прекъснали електрозахранването към къщата на Ф. Ю. Идентична ситуация била установена и при проверка, извършена на 09.02.2021 година.

В разпоредителното заседание пред Районен съд – Русе подсъдимият призна вината си и прие да изтърпи наказание лишаване от свобода за срок от 1 година с 3-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 300 лева. Той следва да заплати и направените разноски за експертизи в хода на досъдебното производство в размер на 532 лева.

Споразумението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Чл. 234в. Наказателен кодекс: Който сам или чрез другиго осъществи неправомерно присъединяване към електропреносна или електроразпределителна мрежа, или към газотранспортна, топлопреносна, водоснабдителна или канализационна система, система за пренос на течни горива, или неправомерно въздействие върху уредите за търговско измерване на електрическа енергия, природен газ, течно гориво, топлинна енергия или вода, или отведена отпадъчна вода, с което създаде условия за непълно отчитане на потребените електрическа енергия, природен газ, течно гориво, топлинна енергия или вода, или на отведена отпадъчна вода, се наказва с лишаване от свобода до пет години и глоба до петнадесет хиляди лева.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X