https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниБялаНаправиха първа копка на ремонта на моста на Кольо Фичето край Бяла

Направиха първа копка на ремонта на моста на Кольо Фичето край Бяла

До края на тази година се предвижда да приключи ремонтът на моста на Кольо Фичето край Бяла. Това бе обявено днес по време на официалната церемония по първа копка, на която присъства и областният управител на Русе Анатоли Станев. Каменният мост е построен преди над 150 години, а последният му ремонт е отпреди 100 години, когато при наводнение са отнесени част от колоните му.

Според Станев това е един много съществен проект, който най-накрая е намерил своята реализация. „Това е отличен пример за правилната съвместна работа между държавната и местната власт. За мен като областен управител е важно да се случват повече подобни проекти, които да са от реална полза на обществото“, коментира Станев. Той поздрави кметът Димитър Славов за изключителния професионализъм при реализирането на подобни стратегически цели.

От своя страна кметът на Бяла Димитър Славов благодари на партньорите и изпълнителите. Той определи проекта като значим за целия регион и сподели, че чрез него ще съхранят едно от съкровищата на България, поставено пред реален риск. „Не само, че ще го запазим, но и ще го превърнем в културен атракцион за цялата страна“, каза Славов и заяви, че вече са налети фундаментите на посетителския център, както и, че се работи по дънния праг на моста над река Янтра, който да успокои евентуално повишаващи се води.

Освен ремонт на моста по проекта се предвижда изграждане на двуетажна сграда и подобряване на прилежащата инфраструктура и достъпа до съоръжението. Двуетажната сграда ще бъде с модерен архитектурен дизайн. В нея ще има ресторант, музей, обслужващи помещения, зала за прожекции, интерактивно преживяване „Машина на времето“, магазин за сувенири и оборудване за 3D-мапинг шоу. Чрез „Машината на времето“ посетителите ще се върнат години назад, за да проследят началото на строежа на моста. Припомняме, че според извършено преди време обследване става ясно, че основите на съоръжението са здрави. Сериозни са проблемите с настилката, има пукнатини и фуги между камъните. Преди години заради ремонт на съвременния мост движението на автомобили беше насочено по старото съоръжение, което го амортизира още повече.

Освен укрепване на съоръжението и изграждане на туристически център, който да информира посетителите на архитектурната забележителност, мостът ще бъде възстановен в цялостния му мащаб – така, както е изглеждал преди ремонта през 20-те години на ХХ век. Скулптурата на майстор Кольо Фичето също ще бъде преместена на видно място и добре осветена.

Построен от гениалния майстор Колю Фичето, мостът се смята за постижение на българското възрожденско инженерно-строително и архитектурно изкуство. Съоръжението е с дължина 276 м. Неговите 14 свода с отвор 12 м са украсени с релефни изображения на животни. Поддържат го 13 опори с водорези и облекчаващи ниши, както и два брегови устоя. Мостът е направен от издялан камък от местен варовик и варов хоросан.

Общата стойност на европроекта е 9,5 млн. лева, като той се финансира по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 година. Предстои обаче през следващите месеци индексация и стойността на проекта ще достигне около 12 милиона лева. Това се налага поради увеличените цени на строителните материали. От Общината е теглен и заем, който би трябвало да се изплати през следващите години.
В днешната церемония участваха още представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Областния информационен център, изпълнителите и техническия надзор. Молебен бе отслужен от енорийския свещеник на град Бяла Ставрофорен иконом Георги Стоянов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X