https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияМинистър Стоянов разкри: 110 км от границата ни с Турция не са...

Министър Стоянов разкри: 110 км от границата ни с Турция не са оборудвани с необходимите технически средства

Още военнослужещи вероятно ще бъдат разположени на границата ни с Турция. Това заяви в “Денят започва” по БНТ министърът на отбраната Димитър Стоянов. Тази седмица той ще обсъди подсилването на охраната на граничната бразда с вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Военнослужещите ще се присъединят към съвместните патрули на Българската армия и “Гранична полиция”.

“Нашите патрули нямат право да задържат. Нямат такава функция. Имат право да демонстрират сила, да патрулират съвместно с Гранична полиция. Единствено представители на Военна полиция имат право да задържат нарушители, преминали нелегално през границата”, заяви министър Стоянов.

Към момента около 240 военнослужещи участват в съвместни патрули по охрана на граничната ни бразда.

За да има адекватна охрана на границата ни, обаче, са необходими не само хора, но и технически средства, изтъкна Димитър Стоянов като посочи, че около 110 км от границата ни с Турция не са оборудвани с такива.

България не е изпълнила вероятно най-важната точка от списъка с одобрената от 48-то Народно събрание военна помощ за Украйна, стана ясно още от думите на служебния военен министър Димитър Стоянов.

Стоянов посочи, че не е изпълнена последната точка, а именно – доставка на боеприпаси за Украйна. Защо – защото сме чакали боеприпаси да си опресним складовете, от които ще дадем на Украйна.

По думите му, тепърва трябвало да има оферти военно-промишленият ни комплекс да сключи договори и да почне да ги изпълнява.

Стоянов сподели каква военна помощ България ще изпрати на Украйна Министърът призна и друго пред БНТ – Украйна е поискала от нас помощ под формата на изтребители Су-25, МиГ и ракетни комплекси С-200 и С-300. Само че ние нямаме излишни такива, а нямало и как да се правят “триъгълни сделки” – да получим западна техника в замяна. Защо – според казаното от Стоянов пред БНТ, предишното управление било виновно и не се задействало по-рано. Сега “прекалено много сме закъснели”, за да получим западно оръжие срещу дадено съветско за Украйна.

“Българската армия изпълнява своите задължения с това, което разполага, но тя не е модернизирана.

За една година беше ремонтирано оградното съоражение по границата. През последната година бяха сключени 3 договора за снабдяване на патрулните кораби с въоражение. Модернизацията е дълъг процес. Личният състав е много по-важен. Имаме отлив на военнослужещи. Трябва да се мисли в посока увеличаване на заплатите, но и осигуряване на жилища и модернизация. Това са много важни фактори”, отбеляза Стоянов.

Той посочи като най-изоставащи с модернизацията сухопътните ни сили.

Прекратена е процедурата за придобиване на бойни машини за пехотата

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X