https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЗначително поскъпно и лечението на домашните любимци

Значително поскъпно и лечението на домашните любимци

Животът поскъпва не само за хората, но и за домашните любимци. Предпочитаните от кучета и котки гранулирани и месни храни са повишили цената си с около 10 до 15 процента. Медицинската грижа за домашните любимци вече коства на стопаните с около 30 на сто повече разходи от преди.

В Младежкия парк срещаме Теодора. 11 години вече тя се грижи за Рики. Той е от породата чихуахуа и не е просто домашен любимец, а член от семейството на Теодора. Стопанката му казва, че за нея няма значение колко струва издръжката му, независимо от поскъпването на храните за домашни любимци. „Повишила се е може би, около 10-15%, не повече.Това не затруднява бюджета ни, защото много го обичаме”, казва Теодора.

Наша проверка показа, че има различно поскъпване на храните за животни, в различните сегменти. За да осигурят на клиентите си по-голям избор, търговците вече се ориентират към доставка на храни, които не са само от най-популярните производители, но и такива, които са бюджетни. Не само храната за домашните любимци, но и цените за лечение на животните също вървят нагоре, казват от ветеринарните клиники.

Д-р Катерина Маркова от Сдружение „Германо-българска помощ за животните” обясни, че повишение има при лекарствата и консумативите. „Увеличили са се много – над 20%, което оскъпява грижата за домашния любимец и това е тежичко”, поясни д-р Маркова. Теодора обаче допълва, че наскоро Рики е боледувал, наложило се е да му вливат лекарство и общата сметка не била висока, около 30 лева.

Заради растящите разходи, особено за лечение, все по-често се случва стопани да изоставят своите кучета и котки. „И при нас, и в частните клиники се изоставят животни със сериозни здравословни проблеми. Изискват сериозна поддръжка, за да подобрим живота на домашния любимец. Не мога да кажа, че е тенденция за увеличаване или намаляване. Всичко това е свързано с подготовката на стопанина да си изгледа домашния любимец до края”, подчертава д-р Маркова.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X