https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияИкономическият министър се ядоса: Търговците си надуха печалбите, защо българите да плащат...

Икономическият министър се ядоса: Търговците си надуха печалбите, защо българите да плащат повече?

Ще проследим ценообразуването по веригата от производител до търговец и ще видим кой крив, кой прав. Това обеща министърът на икономиката Никола Стоянов.

Хиляди българи от чужбина ме заливат с разликите в цените – колко струват стоките там и тук – миналата седмица възложихме търговските ни аташета да събират информация по служебен път. Да, има много притеснителни неща – страшно много растат маржовете, когато всеки твърди, че скъпите цени са проблем за тях, защото потреблението пада. Същевременно обаче много си вдигат печалбите.

В другите държави се вижда, например олио в Румъния 2,65, като знаете цената тук, маслото във Франция и Германия е по-евтино от България 30 на сто, при положение знаем там заплатите какви са, електричеството и горивата са по-скъпи, изброи министър Стоянов. Няма логика българските граждани да плащат повече. Защитник съм на бизнеса, но нека има и етика – не да се използва ситуацията. Ще бъдем безкомпромисни към тези, които се опитват да се възползват от ситуацията, увери Стоянов.

Налице се редица нелоялни търговски практики, възникват съмнения и за необосновано високи печалби, както и други нарушения, които ощетяват правата на потребителите. Не обявяваме война на търговските вериги, но като държава сме задължени да защитим интереса на потребителите. Това коментира служебният вицепремиер по икономическите политики Христо Алексиев.

КЗП е направила 471 проверки и са открити 452 нарушения, 200 от тях са за нелоялни търговски практики. БАБХ е осъществила 333 проверки – констатирани са 32 нарушения. НАП е с 340 проверки и 71 съставени акта за нарушения. Алексиев даде заявка, че всички проверки ще продължат, като се очакват и резултати. В ход е и постоянен мониторинг на цените на храните.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X