https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияМинистър Стоянов: Целта ни е цените на храните да паднат с 20-30%

Министър Стоянов: Целта ни е цените на храните да паднат с 20-30%

Целта ни е цените на храните да паднат с 20-30%. Но обещание и цел са две различни неща. Това каза служебният министър на икономиката Никола Стоянов в ефира на Нова телевизия.

“Надценките от 100%, които открихме при проверките на цените, не са изключения. Масово попадаме на случаи на надценка от 80-90 и нагоре процента предимно при хранителните стоки. При млечните продукти примерите за такива високи надценки са много. Не е проблем да е само един пример. Проблемът при цените и надценките е, че е много масово”, коментира министърът.

Той съобщи, че в момента обсъждат с експерти каква надценка да се обяви за нелоялна конкуренция.

“Коментираме да е 20 или 25%”, посочи той.

“Още тази седмица ще поканим КЗК на среща, за да видим дали няма и картел в този сектор. Това е органът, който може да провери, тъй като имаме съмнения за това”, съобщи служебният министър на икономиката.

“Никой не може да обясни защо цените се качват толкова много. Всеки сочи другия с пръст. Цените се повишават, защото маржовете много се качват”, каза той.

Стоянов е скептичен, че в тази конкурентна среда, ако се намали ДДС-то ще паднат и цените.

“Ясно е какво повиши инфлацията през миналата година. Освен тези фактори доходите бяха повишени няколко пъти и хората продължеха да пазаруват. Доходите трябва да се вдигат, но е тънък момента колко бързо. Миналата година това стана много рязко и това повиши инфлацията”, допълни още министърът.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X