https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияКрум Зарков на война срещу "Арена" и "Замунда", плаши със затвор

Крум Зарков на война срещу “Арена” и “Замунда”, плаши със затвор

Проект на Министерството на правосъдието (МП) за Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс (НК) е публикуван днес за обществено обсъждане. Той предвижда създаването на условия за онлайн пиратство да стане престъпление.

Със законопроекта се цели наказателно преследване на лицата, създаващи условия за онлайн пиратство – чрез изграждането и поддържането на сайтове за торент тракери, уебплатформи, чат групи в приложения за онлайн размяна на пиратско съдържаниe и др. дейности, съобщиха от правосъдното министерство.

Не се предвижда наказателно преследване на отделните потребители на пиратски произведения.

От МП обясняват, че законопроектът е в отговор на критики към страната ни по Раздел “Специален 301” от Търговския закон на САЩ във връзка със защитата на интелектуалната собственост, най-вече в областта на онлайн пиратството.

С предложените промени се създава нов престъпен състав в чл.172а, ал. 2 от НК, който включва изграждането или поддържането на информационна система или предлагането на услуга на информационното общество, с цел извършване на престъпно посегателство спрямо чужд обект на авторско или сродно на него право. Предлаганото наказание е от 1 до 6 години затвор и глоба до 10 000 лева.

Законопроектът има за цел и да допринесе за преодолаване на затрудненията при разследването и разкриването на престъпни посегателства спрямо множество защитени обекти на авторско или сродно на него право заради необходимостта от индивидуализиране на всеки обект или материален носител поотделно, преди внасянето на обвинителен акт. Предлагат се два алтернативни количествени критерия, при които престъплението да се счита за довършено и да е възможно внасянето на обвинение в съда – парична равностойност (на един или повече от обектите, която да надхвърля десет хиляди лева) или брой засегнати обекти (надхвърлящи петдесет броя). Редакцията на чл. 172а, ал. 2 (става чл. 172а, ал.3) заменя досегашната постановка за “големи размери”.

Предвижда се и променя по отношение на режима на отнемане на предмета на престъплението – той ще се отнема в полза на държавата, само ако принадлежи на извършителя. В момента предметът на престъплението се конфискува независимо от това чия собственост е, което може да засегне трети “добросъвестни” лица.

Включени в проекта съпътстващи изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) пък разширяват предметната компетентност на следователите от Национална следствена служба.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X