https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЗарков: МС одобри главният прокурор да бъде разследван от върховен съдия

Зарков: МС одобри главният прокурор да бъде разследван от върховен съдия

Министерският съвет одобри предложенията на Министерството на правосъдието за изменение в Закона за съдебната власт и НПК. Законопроектът предвижда наказателен съдия от ВКС, апелативен или окръжен съд с ранг на върховен съдия да ръководи разследване срещу главния прокурор или негов заместник, когато има основание за това. Новината бе съобщена от служебния министър на правосъдието Крум Зарков на брифинг в сряда.

По думите му той ще бъде назначаван за съдия ВКП временно. “Ще се определя по специален списък, предварително одобрен от общото събрание на наказателната колегия на ВКС измежду далите съгласие да присъстват в този списък”, обясни Зарков.

Според него това е законопроектът, с който България ще успее да отговори на европейските стандарти. “Той ще свали над 70 осъдителни решения срещу България. Без този законопроект съдебна реформа няма да има. Това е лакмусът за наличие на политическа воля. Надявам се законопроектът да бъде приет в първите месеци на новото Народно събрание”, заключи Зарков.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X