https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияКакво обещаха да направят партиите, за да се справим с инфлацията

Какво обещаха да направят партиите, за да се справим с инфлацията

Със старта на предизборната кампания в „Събуди се” възобновяват рубриката „Обещанията”, в която всяка неделя до изборите ще чуваме ясни, точни и конкретни отговори от представителите на различните политически сили с шанс да влязат в следващото 49-о Народно събрание. Въпросите, свързани с различни теми, които вълнуват всички нас, задава Нели Тодорова. Сред тях са темите за еврозоната, доходите и инфлацията. Правим и прогноза с всяка политическа сила – ако нейните идеи за овладяване на инфлацията се приложат с колко ще поскъпне животът ни тази година.

Мерките на „Български възход” за овладяване на инфлацията предвиждат пренасочване на компенсациите за ток, които в момента се дават на бизнеса. Трябва и контролните органи наистина да заработят.

„Това, което правим в момента, е да даваме едни пари в бизнеса, който без абсолютно никаква отговорност и гаранция за цените ги взима и виждаме, че нищо не се получава”, обясни депутатът Георги Самандов.

Антиинфлационните мерки на БСП минават през ограничаване на надценката, която правят магазините, и прозрачност на договорите – да е ясна цената на доставката и крайната цена на продукта, както и засилване на контрола.

„В сегашната ситуация пазарните механизми не работят. По време на криза е необходимо да има държавна политика и строга регулация, така че бедните да не стават все по-бедни, а богатите по-богати. Не е нормално хранителните продукти да влизат в търговските вериги на 5 лв. на килограм, а да се продават на 18-19-20 лв. Трябва да има лимит на тези надценки. Де не е повече от 30-40%”, обясни Драгомир Стойнев.

За „Възраждане” отпадането на санкциите срещу Русия би довело до успокояване на цените у нас. Освен това излизането на битовите потребители на свободния пазар за ток трябва да се преразгледа. Да се мисли за нови ядрени мощности. България има два реактора, които отлежават.

„На локално ниво има някои неща, които ние трябва да съобразяваме. Едно от тях е как управляваме държавния бюджет, защото прекалените разходи също водят до инфлация. Така, че много е тънък моментът, когато говорим за увеличаване на пенсии и социални разходи, помощи и прочие. Защото от една страна, те със сигурност трябва да се случат, но от друга страна, ако се случват чрез теглене на допълнителен държавен дълг, това води до инфлация”, смята депутатът Деян Николов.

Според ДПС борбата с високите цени минава през това всички мерки за подпомагане да са насочат към онези, които наистина се нуждаят от подпомагане. Да се гарантира реална конкуренция на пазара, както и да се подпомогнат българските земеделци.

„Ние предупреждавахме още септември месец какво ще се случи, но тогава никой не обърна внимание. За съжаление, бяха проведени политики, които доведоха и до увеличаване на инфлацията. Разбира се, трябва да се обърне внимание на хората с ниски доходи, за да може да се подпомогнат и да потребяват нормално. Трябва да обърнем внимание и на конкуренцията в икономиката, на контролните органи, които започнаха да действат и по посока на това да видим имаме ли достатъчно конкуренция или нямаме”, коментира депутатът Петър Чобанов.

Насърчаване на конкуренцията – колкото повече конкуренция толкова по-пазарни цени. Това е една от мерките на ГЕРБ за борба с високите цени и още контрол на злоупотребите на пазара и спестяване на бюджетни разходи.

„Най-важният проблем в момента за българското общество е галопиращата инфлация. Този проблем е изключително труден за решаване, защото духът е изпуснат от бутилката така да се каже. С трите бюджета, които се гласуваха по време на ПП, се получи ефектът на снежната топка, която се търкаля по един склон и става все по-голяма. Всички разходи, които не са крайно необходими, трябва да бъдат преосмислени”, категоричен е Делян Добрев.

Според „Продължаваме Промяната” много от нужните мерки вече са били предприети, като подпомагането на бизнеса заради скъпия ток и те трябва да продължат да действат. Важно е антимонополната комисия наистина да работи, както и да се помисли за помощ за фермерите.

„Ако си спомняте предишната кампания плашеха, че заради кабинета „Петков” ще живеем в Жан-Виденова зима. Няма да има ток, ще студуваме. Нищо от това не се случи. Изграждането на интерконектора осигури по-евтин газ за тази зима и за следващата, което рефлектира не само на цените на газа но и надолу по веригата.

Сериозен проблем за мен са цените на хранителните стоки, тъй като това удря потребителската кошница на най-бедните хора, затова и правителството „Петков” увеличи толкова рязко пенсиите. Така че компенсацията за инфлацията, която е почти изцяло вносна, за най-бедните беше осигурена от правителството на Петков. Между другото лятото изтича мандата на комисията за конкуренцията. Това е най-важният орган за контрол върху спекулативното нарастване на цените. Доколкото тази комисия е пряко подчинена на ГЕРБ. Тя не предприе никакви действия”, заяви Владислав Панев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X