https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияХлябът ще стане 3 лв, ако се върне 20% ДДС

Хлябът ще стане 3 лв, ако се върне 20% ДДС

Защо хлябът е скъп и може ли да поскъпне още? Мариана Кукушева, председател на Съюза на хлебарите и сладкарите даде интересни разяснения по тези въпроси пред Нова тв.

Вярно е, че международните цени на пшеницата са паднали драстично в сравнение с миналата година, но пекарните не зареждат месец за месец, те работят със скъпо зърно и брашно, купени отдавна, обясни Кукушева. От думите й следва, че в следващите месеци, когато в пещите започне да влиза тесто от евтино зърно, и насъщният трябва да поевтинее значително. Междувременно и природният газ поевтиня сериозно, което също е фактор за сваляне на цените на печивата.

Експертката разкритикува идеите да се отмени нулевия ДДС за житото и брашното и да се върне 20-процентната ставка. Тя предупреди, че ако това се случи, цената на килограм хляб ще мине 3 лева. И посочи, че при 20% ДДС постъпленията в бюджета по това перо са били доста скромни – 50-ина милиона лева. Държавата може да си позволи да се лиши от тези приходи, за да облекчи цената на хляба за бедните българи, убедена е Кукушева.

Председателката на браншовия съъюз е категорична – мит е, че украйнско жито залива пазара и измества българското. “Внася се само слънчоглед, ако някой твърди, че където и да е в България се разтоварва украинска пшеница, нека да посочи къде точно и кога. Гарантирам, че българският хляб се произвежда единствено и само от българска пшеница”, заяви експертката.

Мариана Кукушева смята, че не е добра идея държавата да се опитва да “регулира” цените. Тя посочи, че след резки движение винаги пазарът се самонастройва и цените се нормализират.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X