https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияГешев започва проверки на всички нередности при изграждането и ремонта на пътища

Гешев започва проверки на всички нередности при изграждането и ремонта на пътища

Главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до служебния вицепремиер по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и до служебния министър на регионалното развитие и благоустройството архитект Иван Шишков, с които изиска цялата налична информация относно установени нередности при изграждането и поддържането на пътища в страната.

Информацията е поискана във връзка с твърдения в медиите за извършени нередности при строителството и ремонта на магистрали и участъци от републиканската пътна мрежа, включително Северната скоростна тангента и магистрала „Хемус“. А наличната в МВР и в Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) информация трябва да бъде предоставена в най-кратък срок.

„Тя е от съществена важност и е определяща, за да може Прокуратурата на България да осъществи правомощията си за извършване на проверки по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), за образуване на досъдебни производства и провеждане на ефективни разследвания по реда на НПК“, се посочва в писмата и още: “Разкриването на престъпления е от компетентността на МВР. То от своя страна следва да уведоми своевременно компетентните прокуратури, като предостави събраните данни или доказателства и с оглед установения в Закона за МВР принцип на взаимодействие”.

В случай че при анализа на събраната информация се установят данни за незаконосъобразни административни актове, Върховната административна прокуратура ще предприеме действия в изпълнение на компетентността си по Конституция и ЗСВ, посочват от прокуратурата.

При установяване на достатъчно данни за извършени престъпления, материалите ще бъдат изпратени на компетентните прокуратури с оглед преценка за реализиране на наказателна отговорност.

Държавното обвинение иска наличната в МВР и в Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) информация да му бъде предоставена в най-кратък срок. “Тя е от съществена важност и е определяща, за да може Прокуратурата на Република България да осъществи правомощията си за извършване на проверки по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), за образуване на досъдебни производства и провеждане на ефективни разследвания по реда на НПК”, посочва Гешев в писмата до Демерджиев и Шишков.

От прокуратурата изтъкват, че разкриването на престъпления е работа МВР, а то от своя страна трабва да уведоми своевременно съответните нейни структури и да предостави събраните данни или доказателства по установения в Закона за МВР принцип на взаимодействие (чл. 3, ал. 1, т.8).

От държавното обвинение уверяват, че ако при анализа на събраната информация се установят данни за незаконосъобразни административни актове, Върховната административна прокуратура ще предприеме необходимите действия. При установяване на достатъчно данни за извършени престъпления, материалите ще бъдат изпратени на компетентните прокуратури с оглед преценка за реализиране на наказателна отговорност.

Предвид важността на информацията за състоянието на пътищата, прокуратурата обещава да уведоми своевременно обществеността за предприетите действия.

Припомняме, че през юли 2021 г., по време на управлението на първото служебно правителство на Стефан Янев, Асен Василев, който беше министър на финансите, и тогавашния регионален министър Виолета Комитова подадоха сигнал до Гешев за нарушения на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) при харчене на средства от държавния бюджет, описани в 69 папки.

Месеци по-късно в Министерство на финансите беше получен отказ от Софийска градска прокуратура да образува наказателно производство казуса.

Разследване обаче започна за източване на милиони при изграждането на АМ “Хемус” . В края на 2021 г. Софийската градска прокуратура повдигна обвинение срещу бившия футболен съдия Борислав Колев за изпиране на 53 млн. лв., а през октомври миналата година по случая бяха привлечени като обвиняеми още 8 души.

В края на ноември 2022 г. председателя на Управителния съвет на сдружение “Европейски център за транспортни политики” изпрати до главния прокурор сигнал за грешно поставени и закрити от растителност пътни знаци, липсващи пътна маркировка и ограничителни системи на Северната скоростна тангента и Софийски околовръстен, след което прокуратурата поръча на АПИ да извърши проверка.

През миналия месец пък настоящият регионален министър Иван Шишков оповести на специален брифинг, че над половин милиард лева са разплатени по незаконен начин от страна на държавата по инфраструктурни проекти, по които се е работило без необходимите по закон документи. В последния тен на февруари т. г. той провери и строителството на Северната тангента и установи съществени нередности.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X