https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
spot_img
spot_img
НачалоЛюбопитноНад 500 деца ще се включат в тазгодишното издание на „Дунавски славеи“

Над 500 деца ще се включат в тазгодишното издание на „Дунавски славеи“

Над 500 деца ще се включат в тазгодишното издание на „Дунавски славеи“

На 11 и 12 март (събота и неделя) в Доходното здание ще се проведе XV юбилейно издание на Националния фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика – певци и инструменталисти „Дунавски славеи. Форумът се организира от Община Русе и Общинския детски център за култура и изкуство, и в него ще се включат над 500 деца и младежи от цялата страна.

Участниците ще бъдат разпределени в четири раздела: I – Народно пеене – индивидуални изпълнители; II – Инструменталисти – индивидуални изпълнители; III – Камерни вокални и инструментални групи; IV – Хорови състави, оркестри и ансамбли.

Председател на професионалното жури отново ще бъде акад. Милчо Василев от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. Членове на журито ще бъдат и уникалните певици от Квартет „Славей“. Освен в оценяването на участниците, те ще зарадват публиката със свои изпълнения по време на гала – концерта за награждаване на отличените изпълнители.

Конкурсът „Дунавски славеи“ е включен в Националния календар на Министерството на културата, а вече шеста година присъства и в Националната програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Това дава възможност индивидуални изпълнители от III възрастова група (8 – 12 клас), класирани на I, II и III място да бъдат стимулирани с годишна стипендия. Децата от II възрастова група (V-VII клас), класирани на I, II и III място, съгласно програмата могат да кандидатстват пред Министерството на културата за получаване на целева финансова помощ за посещаване на майсторски клас.

Поради големия брой участници Националният конкурс „Дунавски славеи“ ще се проведе едновременно в три зали на Доходно здание – Голяма зала, зала „Европа“ и Камерна зала.

Програма на конкурса:

11 март /събота/

12:00 ч. Откриване – Зала „Европа“ на Доходно здание

12:30 ч. Начало на конкурса – Голяма зала, Камерна зала и Зала „Европа“ на Доходно здание

12 март /неделя/

10:00 ч. Конкурсна част – Голяма зала, Камерна зала и Зала „Европа“ на Доходно здание

18:00 ч. Гала-концерт и награждаване на отличените изпълнители със специалното участие на уникалните певици от Квартет „Славей“ – Голяма зала на Доходно здание.

spot_img
spot_img
Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X