https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноЗапочна 15-ото издание на Националния фолклорен конкурс „Дунавски славеи“

Започна 15-ото издание на Националния фолклорен конкурс „Дунавски славеи“

Днес в Доходното здание бе даден старт на двудневния Национален фолклорен конкурс „Дунавски славеи“. Той бе открит от заместник-кмета Златомира Стефанова. Форумът се организира от Община Русе и Общинския детски център за култура и изкуство и в него ще се включат над 500 деца и младежи от цялата страна.

„Фолклорът е ключът към душата на българина и ви благодаря, че го пазите и развивате“, приветства организаторите заместник-кметът. Тя също така изказа своята признателност към всички участници, че са избирали именно Русе, за да докажат своето майсторство.

Участниците се разпределят в четири раздела: I – Народно пеене – индивидуални изпълнители; II – Инструменталисти – индивидуални изпълнители; III – Камерни вокални и инструментални групи; IV – Хорови състави, оркестри и ансамбли. Всички те ще изпълнят с музика три зали на Доходното здание.

В зала „Европа“ жури в състав Сашка Ченкова – преподавател в Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“, Анна Асенова от Квартет „Славей“, д-р Наталия Константинова – преподавател по музика и диригент на Тамбурашкия оркестър, ще оценяват най-добрите изпълнители.

В Голяма зала изпълнителите ще се представят пред жури в състав проф. акад. Милчо Василев, Весела Казанджиева и Георги Тодоров – преподаватели по тамбура в Тамбурашкия оркестър.

В Камерна зала участниците ще се оценяват изцяло от представители на Квартет „Славей“ – Светла Караджова, Таня Първанова и Ваня Вакари.

По случай 15-ата годишнина на фолклорния конкурс Светла Караджова подари плакет на директора на Общинския детски център за култура и изкуство Юлия Енчева.

Всички изпълнения в трите зали на Доходното здание са безплатни за желаещите да се насладят на фолклорното изкуство от цяла България.

Програма на конкурса:

11 март /събота/:

12:00 ч. Откриване – Зала „Европа“ на Доходно здание

12:30 ч. Начало на конкурса – Голяма зала, Камерна зала и Зала „Европа“ на Доходно здание

12 март /неделя/:

10:00 ч. Конкурсна част – Голяма зала, Камерна зала и Зала „Европа“ на Доходно здание

18:00 ч. Гала-концерт и награждаване на отличените изпълнители със специалното участие на уникалните певици от Квартет „Славей“ – Голяма зала на Доходно здание.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X