https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоОвощарите и градинарите в Русе могат да кандидатстват за помощ за зимни...

Овощарите и градинарите в Русе могат да кандидатстват за помощ за зимни пръскания

До 17 март тази година земеделските стопани могат да кандидатстват за подпомагане по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период“, стана ясно от проведен разговор между директора на Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) в Русе инж. Красимир Георгиев и областния управител Анатоли Станев.

Бюджетът на държавната помощ за 2023-а е в размер на 8 милиона лева. Помощта има за цел да ограничи максимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по трайните насаждения (семкови и костилкови овощни видове, ягоди, малини и маслодайна роза). Припомняме, че помощта се предоставя на два етапа. Първият е през пролетта. Той обхваща периода от преминаване на студовете до набъбване на плодните пъпки. При него стопаните получават до 324 лева на хектар с ДДС за закупени продукти за борба с вредителите.

Средствата, които се предоставят за втория етап, покриват част от разходите на овощарите и градинарите, направени за растително-защитни продукти, които се използват през есента. Те се прилагат в периода на масов листопад и гниене на листата.

Размерът на помощта за този етап ще се определи след пренотифициране на държавната помощ за периода след 30.06.2023 година и след получаване на окончателния номер в регистъра на държавните помощи на Европейската комисия. Средствата се изплащат само за продукти за растителна защита, закупени от лица, които са търговци по смисъла на Търговският закон и притежават удостоверение за търговия с продукти за растителна защита и са вписани в публичния регистър на Българската агенция за безопасност на храните за разрешените за употреба продукти за растителна защита.

Важно е да се знае, че се подпомагат направени разходи за продукти за растителна защита, които са извършени след подаване на писмено заявление до ДФЗ, преди дейността по съответния етап от борбата с вредителите да е започнала. Заявления за кандидатстване по схемата се приемат в областните дирекции на ДФЗ. Стопаните трябва да отчетат направените разходи и да представят документи за закупените и приложени продукти за растителна защита до 19 май тази година. До 30 юни Държавен фонд „Земеделие“ ще изплати финансовата помощ по схемата.

Указанията за прилагане на държавната помощ са публикувани на интернет страницата на ДФЗ.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X