https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоВ Русе представиха практики от австрийския модел за дуално обучение

В Русе представиха практики от австрийския модел за дуално обучение

Кметът Пенчо Милков се срещна днес с търговския съветник в посолството на Австрия у нас Филип Купфер. Обсъдено бе развитието на търговските отношения между Русе и членовете на Търговската камара на Австрия.

„Русе е идеалното място за стартиране на пилотни проекти, особено такива в образователната сфера. Тук е градът, където за първи път бе въведена роботиката за всички третокласници от общината“, каза кметът.

Той изтъкна предимствата на дуалното обучение, което вече осма година се практикува успешно в България. Според него то дава мотивация и способности на младите хора, от каквито има нужда Русе.

На срещата присъстваха и заместник-кметовете Златомира Стефанова и Енчо Енчев, мениджърът на проекта София Дамянова и икономическият експерт Валери Андреев.

В Доходното здание се състоя регионалната среща „Бизнесът за образованието“, по време на която бяха представени добри практики от дуалната форма на обучение в Австрия. Форумът се организира по проект „Дуално обучение в България“ / GODUAL при Стопанска камара Австрия/AdvantageAustria, като Община Русе и Русенската търговско-индустриална камара са основен партньор на проявата.

На срещата присъстваха заместник–кметът Енчо Енчев, търговският съветник в австрийското посолство Филип Купфер, мениджърът на проекта София Дамянова, експертът в Министерството на образованието и науката Полина Златарска, началникът на РУО–Русе д-р Росица Георгиева, както и представители на образователните институции и русенски фирми, успешно приложили модела за дуално обучение.

„С диалога, който осъществяваме днес, ще се намери правилната посока, по която да вървим заедно – институции и бизнес, за да може моделът да даде шанс на младите хора да се развиват професионално в своя роден град“, каза заместник-кметът.

Енчо Енчев благодари на организаторите на събитието за помощта за осъществяване на партньорства между професионалните гимназии и бизнеса.

Представено бе развитието на проекта от стартирането му през 2015 г. в България. Началото е дадено само в три града и в него са се включили 52-ма ученици. В момента в 21 населени места от страната се осъществява дуално обучение във фирми от австрийския проект GODUAL.

Дуалната система е форма на обучение в средното образование, с която се натрупва и практически опит. Тя включва професионално обучение, което се осъществява паралелно на две места – в професионално училище и в предприятие. Дуалното обучение се прилага в страни като Германия, Австрия, Швейцария, Франция, Дания, Холандия, Китай и др. Навсякъде, където системата работи ефективно, се наблюдават устойчиво ниски нива на младежка безработица. Професиите, в които учениците могат да се обучават чрез дуалната система, се определят чрез закон от всяка държава.

В община Русе тази система се практикува в няколко професионални гимназии – ПГДВА „Йосиф Вондрак“ / специалностите мебелно производство и полиграфия/, ПГИУ „Елиас Канети“ /специалност търговия/, ПГ по транспорт /специалност автомобилна мехатроника/, ПГСАГ „Пеньо Пенев“ / специалности архитектурна реставрация, геодезия, недвижими имоти, водно и транспортно строителство, ПГРКК /специалност речно корабоводене/, ПГМТ „Юрий Гагарин“ /специалности електрически превозни средства и топлотехника – топлинна, климатична, вентилационна и хладилна/, ПГПТ „Атанас Ц. Буров“ /специалности машини и системи с ЦПУ, мехатроника, измервателна и организационна техника/, ПГО „Недка Иван Лазарова“ /специалности конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил, производство на облекло от текстили организация и технология на фризьорските услуги/.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X