https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораТанцьори от цяла България показаха майсторство в народните танци на „Русчуклийска среща“

Танцьори от цяла България показаха майсторство в народните танци на „Русчуклийска среща“

Днес в зала „Дунав“ се проведе 9-ото издание на Националния фестивал на школи и клубове за любители, изучаващи български народни танци „Русчуклийска среща“. Организатор на проявата е Школа за народни танци „Играорци“ и се осъществява с подкрепата на Община Русе. В нея се включиха над 500 танцьори от цяла България.

Участниците бяха разпределени в три кръга. В първия изпълняваха две автентични хора по свой избор. Под наслов „Играете каквото Ви душа са̀ка“ премина вторият етап, в който клубовете показаха майсторство и оригиналност. Третият етап определи Мис и Мистър “Русчуклийска среща 2023”. Своите умения в ръченицата показаха Михаела Попова и Христо Димитров от Клуб за хора и народни танци към Лесотехнически университет София и Танцов клуб „Нестини“ – Благоевград, Биляна Георгиева и Анатоли Димитров от Фолклорен танцов клуб „Хоротропци“ – Враца и Пламена Великова и Емил Станев от „Ямболско настроение“ към Читалище „Тракийска лира 2012“, които си тръгнаха с награди от организаторите.

„Обичта към народните танци се възпитава у хората и веднъж обикнали ги, те ги носят в сърцето си за цял живот“, обърна се към участниците заместник-кметът Димитър Недев. Той награди всички, включили се в Националния фестивал, като не пропусна да спомене, че през този уикенд Русе е столица на българския фолклор, тъй като паралелно в града се провежда и 15-ото издание на конкурса за фолклорна музика “Дунавски славеи”.

Събитието завърши с едночасов концерт на Фолклорен танцов театър “Найден Киров” с главен художествен ръководител Богдан Донев. В края на техните изпълнения присъстващите се хванаха на кръшно хоро.

Водеща на фестивала беше актрисата от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Кристияна Ценкова.

„ Русчуклийска среща“ се провежда за първи път след прекъсване през 2019 г., когато се състоя последното издание на форума и се радваше на препълнена зала и голяма подкрепа от зрителите.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X