https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниИдва ли краят на Ердоган? Опонентът му го води с 10%

Идва ли краят на Ердоган? Опонентът му го води с 10%

андидатът за президент на турската опозиция Кемал Кълъчдароглу води с повече от 10 процентни пункта срещу президента Реджеп Ердоган, сочат социологически проучвания преди насрочените за 14 май избори.

Проучванията също така показват, че опозиционният блок, наречен “Национален алианс”, води в парламентарната надпревара с най-малко шест пункта пред “Партията на справедливостта и развитието” на Ердоган и нейните съюзници. Прокюрдската Демократична партия на народите има подкрепа от над 10%, съобщава “Ройтерс”.

Ердоган е изправен пред най-голямото предизвикателство за 20-годишното си управление след ерозията на популярността му по време на кризата с разходите за живот. Жертвите на земетресението от миналия месец също преосмислят своята лоялност в предишните крепости на партията му.

Изборите ще решат не само кой ще ръководи Турция, но и как ще бъде управлявана, накъде се е насочила нейната икономика и каква роля може да играе за облекчаване на конфликта в Украйна и Близкия изток.

Волфанго Пиколи, съветник по политически рискове в Teneo, каза, че Националният алианс трябва да представи единен фронт и да продаде на гласоподавателите план, за да запази инерцията си до изборите.

“Простото обвиняване на Ердоган за всичко, което не е наред в Турция, няма да проработи. Миналите избори показаха, че Ердоган е феноменален участник в кампанията, но последните забележки показват, че той е загубил популярността си и способността си да се свързва с избирателите”, каза той пред “Ройтерс”.

Анкета, публикувана от Aksoy Research в събота и проведена на 8 март, показа, че Кълъчдароглу, обявен за кандидат на опозиционния съюз на 6 март, води срещу Ердоган съответно с 55.6% и 44.4% за действащия президент.

Проучването показва, че основният опозиционен блок би спечелил 44.1% от гласовете, а прокюрдските партии – 10.3%. Партията на справедливостта и развитието на Ердоган и нейните националистически съюзници биха взели заедно 38.2%.

Друго проучване, проведено на 6-7 март от Alf Research, показва, че Кълъчдароглу е с 55.1% подкрепа, а Ердоган с 44.9%. Републиканската народна партия на Кълъчдароглу е най-популярна с 31.8%, докато Партията на справедливостта и развитието е зад нея с 31%.

Основният опозиционен блок би спечелил 43.5% от гласовете, докато Демократичната партия на народите би получила 11.3%, показа това проучване. Управляващата коалиция би постигнала 37.5% подкрепа.

Piar Research дава още по-голяма преднина на Кълъчдароглу – 57.1%, при 42.9% за Ердоган.

Изглежда, че земетресенията са оказали малко влияние върху популярността на Партията на справедливостта и растежа. В анкета на Metropoll 34.4% от хората обвиняват правителството за загубите по време на земетресението, докато 26.9% обвиняват изпълнителите. Според 15.4% виновни са общините, а 12.9% отговарят с “всички”.

Мерве Тахироглу, програмен директор за Турция в базирания във Вашингтон “Проект за демокрация в Близкия изток”, коментира, че опозиционният алианс е “разнообразен” и всяка видна фигура в него може да се хареса на различен сегмент турски избиратели.

“В момента имаме повече основания да бъдем оптимисти, че изборите в Турция биха донесли победа на опозицията, отколкото някога сме били през последните 20 години”, каза тя, говорейки на дискусия, организирана от Фондацията за защита на демокрациите, цитирана от “Ройтерс”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X