https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
spot_img
spot_img
НачалоПоследни новиниИдва ли краят на Ердоган? Опонентът му го води с 10%

Идва ли краят на Ердоган? Опонентът му го води с 10%

Идва ли краят на Ердоган? Опонентът му го води с 10%

андидатът за президент на турската опозиция Кемал Кълъчдароглу води с повече от 10 процентни пункта срещу президента Реджеп Ердоган, сочат социологически проучвания преди насрочените за 14 май избори.

Проучванията също така показват, че опозиционният блок, наречен “Национален алианс”, води в парламентарната надпревара с най-малко шест пункта пред “Партията на справедливостта и развитието” на Ердоган и нейните съюзници. Прокюрдската Демократична партия на народите има подкрепа от над 10%, съобщава “Ройтерс”.

Ердоган е изправен пред най-голямото предизвикателство за 20-годишното си управление след ерозията на популярността му по време на кризата с разходите за живот. Жертвите на земетресението от миналия месец също преосмислят своята лоялност в предишните крепости на партията му.

Изборите ще решат не само кой ще ръководи Турция, но и как ще бъде управлявана, накъде се е насочила нейната икономика и каква роля може да играе за облекчаване на конфликта в Украйна и Близкия изток.

Волфанго Пиколи, съветник по политически рискове в Teneo, каза, че Националният алианс трябва да представи единен фронт и да продаде на гласоподавателите план, за да запази инерцията си до изборите.

“Простото обвиняване на Ердоган за всичко, което не е наред в Турция, няма да проработи. Миналите избори показаха, че Ердоган е феноменален участник в кампанията, но последните забележки показват, че той е загубил популярността си и способността си да се свързва с избирателите”, каза той пред “Ройтерс”.

Анкета, публикувана от Aksoy Research в събота и проведена на 8 март, показа, че Кълъчдароглу, обявен за кандидат на опозиционния съюз на 6 март, води срещу Ердоган съответно с 55.6% и 44.4% за действащия президент.

Проучването показва, че основният опозиционен блок би спечелил 44.1% от гласовете, а прокюрдските партии – 10.3%. Партията на справедливостта и развитието на Ердоган и нейните националистически съюзници биха взели заедно 38.2%.

Друго проучване, проведено на 6-7 март от Alf Research, показва, че Кълъчдароглу е с 55.1% подкрепа, а Ердоган с 44.9%. Републиканската народна партия на Кълъчдароглу е най-популярна с 31.8%, докато Партията на справедливостта и развитието е зад нея с 31%.

Основният опозиционен блок би спечелил 43.5% от гласовете, докато Демократичната партия на народите би получила 11.3%, показа това проучване. Управляващата коалиция би постигнала 37.5% подкрепа.

Piar Research дава още по-голяма преднина на Кълъчдароглу – 57.1%, при 42.9% за Ердоган.

Изглежда, че земетресенията са оказали малко влияние върху популярността на Партията на справедливостта и растежа. В анкета на Metropoll 34.4% от хората обвиняват правителството за загубите по време на земетресението, докато 26.9% обвиняват изпълнителите. Според 15.4% виновни са общините, а 12.9% отговарят с “всички”.

Мерве Тахироглу, програмен директор за Турция в базирания във Вашингтон “Проект за демокрация в Близкия изток”, коментира, че опозиционният алианс е “разнообразен” и всяка видна фигура в него може да се хареса на различен сегмент турски избиратели.

“В момента имаме повече основания да бъдем оптимисти, че изборите в Турция биха донесли победа на опозицията, отколкото някога сме били през последните 20 години”, каза тя, говорейки на дискусия, организирана от Фондацията за защита на демокрациите, цитирана от “Ройтерс”.

spot_img
spot_img
Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X