https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниКакво е записано в тайния план на Путин за Молдова

Какво е записано в тайния план на Путин за Молдова

На фона на международната заповед за арест на Владимир Путин, в световните медии се появи интересна информация. Стратегически план на Москва за откъсването на Молдова от западния свят и приобщаването ѝ към Кремъл беше осветлен преди дни от екип разследващи журналисти от различни държави. Една от медиите, които разполагат с документа, е германският вестник „Зюддойче Цайтунг”. Кореспондентът на NOVA в Германия Натали Пашева разговаря с главния разследващ журналист на изданието Йорк Шмид.

„Този документ произлиза от президентската дирекция за трансгранично сътрудничество. Този отдел беше създаден преди пет години и е отговорен за изготвянето на стратегии спрямо западни страни, намиращи се близо до Русия, част от които са и бивши съветски републики. От този отдел, който е изготвил стратегията през лятото на 2021 г., преди началото на войната, разполагаме с два стратегически документа – единият се отнася до Беларус, а вторият за Република Молдова”, обясни Шмид.

Журналистът посочи, че когато се погледне към двата документа и се сравнят материалите за Беларус и Молдова, то този за Беларус е „много ясен как до 2030 г. стъпка по стъпка трябва да бъде постигнато влияние в страната”. „Целта е да се създаде съюзническа страна и Беларус да бъде свързана много силно с Москва и Русия. Може да се каже, че се цели да се създаде единна държава, която да бъде под контрола на Москва”, разяснява разследващият журналист.

Той подчерта, че нещата с Молдова изглеждат малко по-различно. „Тя е бивша съветска република, но там става дума за прокарване и развиване на проруско влияние – в икономиката, в обществото, в политиката. И, от друга страна, всяка ориентация на държавата за отварянето ѝ към Запада, под управлението на сегашното правителство, да бъде прекратено. Най-лошият сценарий, според стратегическия документ, би бил присъединяването на Молдова към ЕС и НАТО”, коментира още Шмид.

„В документа е ясно посочено, че Приднестровието трябва да поддържа автономията си. Всички пречки около това трябва да бъдат премахнати и Приднестровието да бъде проруски анклав – да играе важна роля за Русия”, поясни журналистът.

Медията счита, че както тайните служби, така и военните са участвали с информация в изготвянето на документите. „Това не е просто документ на един чиновник в Кремъл. В него се съдържа ясна стратегия”, допълни Шмид.

Конкретно за Молдова документът съдържа четири категории – военна, техническа, търговия и икономика. Има и част, отделена на обществото. Изработен е степенен план как Молдова трябва да бъде привлечена към Москва.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X