https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияКабинетът сваля планирания таван на търговската надценка до 10%

Кабинетът сваля планирания таван на търговската надценка до 10%

Въпреки мнението на повечето икономистите, че цените тръгват надолу и няма смисъл от мерки, кабинетът продължава да обсъжда такива.

Министърът на икономиката Никола Стоянов обяви в интервю пред Би Ти Ви, че първоначалното намерение веригите да информират Комисията за защита на потребителите, ако слагат на някои стоки надценка, надхвърляща 20-25% е заменено с 10%.

“Ако не постигнем някакво споразумение, тип това във Франция – самите участници на пазара да наложат за определен период от време таван на някои цени, ние ще наложим таван на надценките. Първоначално идеята беше този таван да е между 20% и 25%, сега по-скоро клоним към 10%”, обяви той.
Той уточни, че таванът ще зависи от това за колко на брой продукти ще е в сила – колкото повече са, той ще е толкова по-висок. Обяви, че до две седмици ще има яснота за конкретния механизъм.

В отговор на въпрос потвърди, че този таван ще важи не само за веригите.

“Бих казал, че борим цените още от януари миналата година. През февруари официализирахме тази борба, да подчертая – с цените, не с търговските вериги. Със сигурност не сме постигнали още резултатите, които искаме, не сме и очаквали да стане бързо”, допълни той.

Обяви, че има натрупани структурни проблеми с години, които правителството не може да реши, но смята да даде идеи за това на парламента.

По думите му тази седмица вероятно ще бъде представен и сайтът, в който още се публикуват цените на основни храни в България и в други страни в ЕС.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X