https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияНово проучване: Равен шанс за ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на върха, БСП...

Ново проучване: Равен шанс за ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на върха, БСП с антирекорд

Коалициите на “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС с изравнени сили в борбата за първото място. Последните 10 дни на кампанията биха могли да променят всичко.

Това са изводите от национално представително изследване на социологическата агенция “Насока” по поръчка на “Булевард България”, проведено сред 1200 пълнолетни граждани у нас между 7 и 14 март 2023 г.

Изходът от този двубой ще се реши от способността на двете коалиции да мобилизират резерва си от избиратели, които все още се колебаят дали да гласуват на 2 април и кого да подкрепят.

6 партии в 49-ото Народно събрание

Според проучването 6 партии ще влязат в 49-ия парламент. За ГЕРБ-СДС биха гласували 24,8%, а за ПП-ДБ – 24,1%.

71% от посочилите, че ще гласуват за ГЕРБ-СДС заявяват, че вероятността да го направят е 100%, докато сред електората на ПП-ДБ този дял възлиза на 68%, посочват социолозите от „Насока“.

ДПС и “Възраждане” си поделят трето и четвърто място със сходен дял на подкрепа – съответно 13,2% и 12,2%.

БСП е заплашена да регистрира най-ниския си резултат на парламентарни избори за последните 33 години. Нивото на подкрепа сред твърдо решилите да гласуват пада до 6,2% в сравнение с малко над 9% на вота през октомври 2022 г.

“Български възход” е последната сила с потенциал да прескочи 4-процентната бариера с 4,3%, докато “Има такъв народ” и коалиция “Левицата” остават съответно с 3% и 3,1% подкрепа сред решилите със сигурност да гласуват.

Защо последните 10 дни на кампанията може да променят всичко?

Изследването показва относително голям запас от гласове на граждани, които все още се колебаят – близо една пета от всички интервюирани. Със сигурност няма да гласуват около 34% от хората в страната.

10,1% от респондентите отговарят, че все още не са решили дали да отидат до урните на 2 април. 9,8% са хората, които казват, че се колебаят кого да подкрепят на изборите.

При толкова близки резултати за първата и втората политическа сила, “мачът” може да бъде преобърнат от онези лидери, които успеят да убедят повече от потенциалните избиратели, че е важно да гласуват, посочват социолозите.

Българите нямат колебания по основните приоритети на държавата

Изследването показва ясно мнозинство зад геополитическия и стратегически избор на България към Европейския съюз и НАТО. 65% отговарят, че одобряват членството на България в ЕС, срещу 24% неодобрение и 11% отговори с “нямам мнение”.

49% казват, че одобряват членството на България в НАТО – повече от хората, отговорили отрицателно (35%). Високото ниво на подкрепа за отбранителния съюз прави впечатление на фона на продължаващата втора година военна инвазия на Русия в Украйна.

Кои са приемливите партньори за избирателите на ГЕРБ и кои за избирателите на ПП-ДБ?

Избирателите на ГЕРБ декларират готовност да допуснат ДПС като потенциален партньор в ново редовно правителство. Отговорите явно показват ограниченията, които гласоподавателите на ПП-ДБ виждат след изборите на 2 април. БСП и “Български възход” се оказват единствените групи с шанс да минат бариерата, които избирателите на коалицията припознават като възможни партньори, и то с много големи резерви по отношение на социалистите.

ГЕРБ, ДСП и “Възраждане” са с толкова високо недоверие сред избирателите на ПП-ДБ, че партньорство с тях е невъзможно. Все пак прави впечатление, че толерантността на ПП-ДБ спрямо ГЕРБ е малко по-голяма от мнението на избирателите на Бойко Борисов за коалицията.

Общественото мнение в България продължава да смята ДПС за неприемлив участник партньор в управлението. “Български възход” се оказва и с най-много отворени валенции за коалиционни формати.

 Избирателна активност

Декларираната готовност за гласуване на 2 април към момента на изследването е около 46% сред избирателите, живеещи в България. Очакванията са до урните да отидат около 2,7 млн. души, което е малко повече в сравнение с последните предсрочни парламентарни избори през октомври 2022 г.

Резултатите показват, че до момента кампанията не повишава нито желанието за участие в изборите, нито подпомага съществено избора на българите за кого да гласуват. Едва 4% от интервюираните са променили решението си за кого да гласуват от началото на кампанията досега.

17,4% от решилите да гласуват все още се колебаят между две или повече партии. Най-често избирателите са раздвоени между подкрепа за партията, за която са гласували на предишните избори и друга политическа сила.

74% от гласувалите за ГЕРБ-СДС на предишните избори посочват, че и на предстоящия вот отново ще гласуват за тази коалиция. 65,7% от гласувалите преди пет месеца за „Продължаваме промяната“ и 75,5% от бившите избиратели на „Демократична България“ на предстоящия вот ще гласуват за новото обединение ПП-ДБ. Новосформираната коалиция ПП-ДБ привлича гласове и от бившите избиратели на ИТН, както и от останалите по-малки формации от т.нар. „партии на протеста“.

Хартиена бюлетина или машина?

24% казват, че имат намерение да гласуват с хартиена бюлетина на 2 април, докато 64% предпочитат да го направят с машина.

Единствено при избирателите на БСП се вижда явно мнозинство в полза на стария метод на гласуване. Симпатизантите на ДПС се оказват разделени наполовина по предпочитанията към технологията на вота, докато тези на ГЕРБ явно имат по-голяма склонност да гласуват с машини.

 Данните са от национално представително изследване на социологическата агенция “Насока” по поръчка на “Булевард България”, проведено сред 1200 пълнолетни граждани у нас между 7 и 14 март 2023 г.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X