https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияПП-ДБ повежда пред ГЕРБ в ново проучване на "Алфа Рисърч"

ПП-ДБ повежда пред ГЕРБ в ново проучване на “Алфа Рисърч”

Коалицията ПП-ДБ води ГЕРБ-СДС с 1,2% на предстоящите избори. Това показва проучване на социологическата агенция “Алфа Рисърч”, проведено в периода 25-27 февруари 2023.

Нагласите на избирателите на старта на кампанията сочат паритет между “Продължаваме промяната – Демократична България” (26.4%) и ГЕРБ (25.2%).

От социологическата агенция отбелязват, че сумарният резултат на коалицията остава под постигнатото от двете партии на вота преди половин година.

Изследването е проведено със собствени средства сред 1007 български пълнолетни граждани. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю.

5 партии влизат в новия парламент.

Първа е коалицията ПП-ДБ с 26,4%,

следвана от ГЕРБ-СДС с 25,2%.
ДПС и Възраждане се борят за третото място със съответно 13,2% и 11,3%.

“Възраждане” бележат ръст спрямо последните избори.

БСП е на пето място с 7,4% и бележи отчетлив спад в подкрепата.

“Български възход” остават на границата с 3,8%.

“Има такъв народ” и НДСВ остават под прага с 3,2% и 1,8%

“Желанието за избори в момента е минимално. Само най-твърдите привърженици са заявили категорично, че ще отидат да гласуват”, заяви социологът Павел Вълчев в предаването “Денят започва” по БНТ.

“Активността е сходна на тази от предните избори, а тогава тя бе рекордно ниска”, коментира социологът.

39 на сто от българите категорично са заявили, че ще гласуват, 28% се колебаят, а останалите са заявили, че няма да гласуват.

30% от анкетираните категорично са заявили, че не подкрепят коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Едва 5 на сто биха подкрепили такава коалиция. 28% от българите по-скоро биха подкрепили, а 20 на сто – по-скоро не.

Изследването е реализирано от “Алфа Рисърч” със собствени средства. Проучването е проведено сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е двустепенна извадка, стратифицирана по регион и тип населено място, с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните.

Макар и по-слаба, интрига е налице и за третата позиция.

Към момента тя се заема от ДПС с 13.2% от твърдо решилите да гласуват. В непосредствена близост до тях е Възраждане с 11.3%, която се откроява като една от малкото формации, мобилизирали подкрепа в периода между двата избора. БСП започва кампанията със 7.4% и още на този ранен етап се регистрира спад в електоралната ѝ подкрепа.

“Български възход”, новосформираната коалиция “Левицата!” и “Има такъв народ” са относително близо до изборната бариера, но на старта на кампанията са все още под нея. За тях биха гласували съответно 3.8%, 3.6% и 3.2%.

От “Алфа Рисърч” отчитат слаба мотивация за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 април.

“Невъзможността на партиите в последните четири парламента да излъчат стабилно управление, както и недоверието, че този път ще бъде излъчен кабинет, демотивират избирателите да участват в поредните парламентарни избори. Декларираната на старта на кампанията активност е съизмерима с тази от октомври 2022 – 39%. Колебание заявяват 28 на сто, а 33% са категорични, че няма да гласуват. Относително висока мобилизация е налице сред най-политизираните избиратели, което очертава 2-ри април като битка между най-ревностните симпатизанти на партиите”, пише в проучването на социологическата агенция.

Ако политическите сили отново не намерят диалог за съставяне на правителство, 28 на сто от анкетираните приемат като възможен компромис евентуална широка коалиция между “Продължаваме промяната – Демократична България” и ГЕРБ. 5% пък напълно подкрепят подобен вариант за решаване на политическата криза. Коалиция между първите две политически сили на бъдещите избори е нежелана от 50 на сто от българите.

По-склонни да я подкрепят са привържениците на ГЕРБ, докато мнозинството от тези на “Продължаваме промяната – Демократична България” остават дистанцирани.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X