https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияПП и ДБ обмислят да ограничат властта на служебните правителства

ПП и ДБ обмислят да ограничат властта на служебните правителства

овата коалиция “Продължаваме промяната – Демократична България” обсъжда “сериозна реформа” на института служебно правителство. Това обяви бившият министър на правосъдието в кабинета “Петков” и кандидат за народен представител от 23-ти софийски многомандатен избирателен района София Надежда Йорданова в интервю за “Офнюз”.

Двете формации разглеждат различни алтернативи, като една от тях е и премахването на служебните кабинети. Вместо това се обсъжда да бъде възприет моделът, съществуващ и в други европейски държави, според който, ако се стигне до предсрочни избори, последното редовно правителство започва да изпълнява функциите на служебно до формирането на редовен кабинет, казва Йорданова.

“Може и правомощията на служебния кабинет да бъдат уредени със закон и в рамките на законодателството да бъде определено какво точно може да върши служебният кабинет. Има и още варианти, но всички те са на етап обсъждане, но да, пред нас стои идеята за реформа на института на служебния кабинет”, добавя тя.

Идеята за реформа в институцията служебен кабинет не е нова. В края на 2022 г. съпредседателят на “Демократична България” Атанас Атанасов лансира тезата за премахването на служебните кабинети чрез промяна в конституцията. Повод за думите му тогава стана отказът на служебния кабинет на Гълъб Донев да внесе редовен бюджет за 2023 г. Няколко месеца по-късно Атанасов обяви, че в следващото Народно събрание ще работи за импийчмънт на президента Румен Радев, но на този етап неговите коалиционни партньори от “Продължаваме промяната” не са заявявали дали подкрепят идеята, въпреки че неведнъж са критикували действията и на държавния глава, и на служебния му кабинет.

Заради политическата криза в последните две години България почти постоянно е управлявана от служебни правителства. Изключение е периодът от 13 декември 2021 г. до 22 юни 2022 г., когато на власт е редовното правителство на четворната коалиция с министър-председател Кирил Петков. Преди това до 13 декември държавата се управлява от служебни кабинети, оглавени от Стефан Янев, а след падането на кабинета “Петков” от вот на недоверие властта поема служебният кабинет на Гълъб Донев, който е и най-дълго управлявалият служебен кабинет в историята на България – от 2 август 2022 г. до 3 февруари 2023 г. След неуспеха на 48-ото Народно събрание да излъчи правителство държавният глава преназначи състава на кабинета, като смени единствено министъра на културата.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X