https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРадев в Брюксел: Ангажираме се само със снаряди за наши партньори, но...

Радев в Брюксел: Ангажираме се само със снаряди за наши партньори, но не и за Украйна!

България се ангажира с производството на снаряди за нуждите на наши партньори, ако те поискат това, но не за Украйна. Нещо повече – България ще поставя условия, произведени на нейна територия снаряди, поръчани от други държави, да не отиват в Украйна. С ЕК ще работим за повече инвестиции в отбранителната ни индустрия, но България не участва в съвместната доставка за снаряди за Украйна заедно с други 9 държави. Това заяви президентът Румен Радев преди заседанието на Европейския съвет, който започва днес в Брлюксел.

“Затова високо оценяваме визитата на комисар Тиери Бретон, която започна именно от България, като признание за традициите, опита и големия капацитет на отбранителната ни индустрия. С ЕК ще работим за повече инвестиции в отбранителната ни индустрия, но България не участва в съвместната доставка за снаряди за Украйна заедно с други 9 държави.

Ангажираме се само със снаряди, които могат да отидат при наши партньори, ако те поискат това. Но не и с Украйна”, каза Радев.

Президентът посочи, че България е важна част от Европейския механизъм за укрепване на мира, създаден година преди войната в Украйна.

„България е важна част от европейския механизъм за укрепване на мира. Тази инициатива беше създадена през 2021 г. – една година преди войната в Украйна. Този важен компонент от тази инициатива за укрепване на отбранителните способности на държавите от ЕС е напълно в светлината на европейската визия са стратегическа автономия“, поясни държавният глава.

Румен Радев отбеляза, че страната ни не се е отказала от Планът за справедлив преход.

Служебното правителство не се е отказало от Плана. Това е някакво недоразумение с еврокомисаря Ферейра. Вчера се чуха с нея, всичко е изчистено. България има да получава тази година 800 млн. Условието е до края на годината да доставим плановете, съгласувани с трите важни области – Стара Загора, Кюстендил и Перник. Разбира се, че ще ги предоставим, каза Радев.

Според него е напълно възможно България да бъде приета в Шенгенското пространство през октомври тази година, ако изпълни всички важни стъпки и направи необходимите законодателни промени. Той подчерта, че се водят разговори с нидерландския премиер Марк Рюте, австрийският канцлер Нехамер, с ЕК и със Съвета.

Радев определи решението на властите в Северна Македония да заличат българския клуб в Битоля като израз на безсилие и паника. “Това отеква много лошо в ЕС. Това решение е израз на паника и безсилие, защото властите в Република Северна Македония трябва най-сетне да признаят, че има македонски българи и българско присъствие в Северна Македония не от сега, а от векове – от 1300 години.

И заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решимост на България и нашите европейски партньори Република Северна Македония да впише българите в своята конституция”, допълни президентът Радев.

По темата „Енергетика”, президентът заяви, че изключително високо се оценява българското предложение за свързване на газопреносните мрежи на нашата страна, Румъния, Унгария, Словакия, Австрия. По неговите думи така е възможно да се пренасят доставените от Азербайджан количества газ. Той отбеляза, че у нас предстои посещение на президента Алиев. Ще сключим меморандум – т.е. България от страна, през която преминаваше руски газ, се превръща в активен разпределител на газ от най-различни източници.

„Ставаме гарант за енергийната сигурност на нашите партньори от региона”, отбеляза президентът.

Радев посочи, че служебното правителство не се е отказвало от европейските средства за енергиен преход. По неговите думи изявленията на еврокомисаря Елиза Ферейра от тази седмица се дължат на недоразумение. „България тази година има да получава 800 милиона, условието е до края на годината да представим плановете”, каза Радев.

Радев посочи, че България ще настоява за технологична неутралност в бъдещото европейско законодателство за природосъобразно производство, което предвижда изключване на някои ядрени технологии. Залага се само на малки модулни реактори и реактори от четвърто поколение, които все още са в процес на разработка. Президентът настоя законодателството да включва всички съществуващи ядрени технологии и отбеляза, че България вече загуби много със закриването на малките реактори в „Козлодуй”. „До днес носим последствията от това”, каза Радев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X