https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияИма ли опасност пациентите да останат без лекарства по НЗОК от 1...

Има ли опасност пациентите да останат без лекарства по НЗОК от 1 април?

Възможно е от 1 април аптеките да спрат да изпълняват рецепти по Здравна каса, предупреждават от Българския фармацевтичен съюз. Причината е в напрежение в преговорите между организацията и здравната каса.

Ако двете страни не подпишат рамковия договор до края на седмицата, това ще предизвика криза, от която най-много ще пострадат пациентите.

„Договарянето с касата вървеше добре, подобрихме начинът на контрол – направихме го превантивен – лекарят да не може да бърка, когато предписва, и фармацевтът да не може да отпуска по грешни рецепти. Това щеше да облекчи и фармацевти, и лекари, и най-вече пациентите. Изведнъж, в последните дни на договарянето с касата се появиха искания, които на практика противоречат на нормативната уредба“, каза пред bTV Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Предложението, което е изумило фармацевтите, предвижда пациентът да не може да получава по-малко лекарства, отколкото са предписани от лекаря Ако са предписани три лекарствени продукта, но не искате едно от тях, не може да вземете другите две. Също не може да вземете предписан продукт, ако има по-малко опаковки от тези в рецептата, обясни Маринов.

По думите му това лишава българите от достъп до лечение.

bTV потърси за становище и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), откъдето отговориха писмено: „При отпускане в аптеката на предписаните от лекаря лекарствени продукти, е необходимо да се спазва лекарското предписание от гледна точка, както на вида, така и на общото количество на назначената терапия. Само така ще се гарантира провеждане на назначената терапевтична схема в пълния ѝ вид и обем“.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X