https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023Общините в Русе получиха бюлетините за изборите

Общините в Русе получиха бюлетините за изборите

При засилени мерки за сигурност бюлетините, изборните книжа, ролките със специализирана хартия за машинно гласуване, както и комплектите за видеонаблюдение за предстоящите на 2-и април предсрочни парламентарни избори бяха разпределени сред общините в Русенско.

За няколко дни бе създадена организация, благодарение на която доставените в петък 204 000 бюлетини в Областната управа бяха предоставени на общините от региона заедно с всички необходими материали. Те бяха транспортирани до общините под полицейски ескорт с цел гарантиране сигурността на книжата и техниката. Материалите бяха придружени от членове на Районната избирателна комисия /РИК/. Процесът по разпределение на материалите за вота тази неделя бе координиран от заместник областния управител Детелина Ачева и председателя на РИК Милена Хинкова.

На практика бюлетините, които ще бъдат доставени, подсигуряват напълно вота във всички секции. Най-много бюлетини са предвидени за община Русе – 146 000, а най-малко за Ценово – 4500. На следващо място се нареждат Ветово, Бяла и Сливо поле съответно с по 12 500, 11 500 и 10 000. На пето място по брой бюлетини остават Две могили с 7 500, следвани от Иваново със 7000 и Борово с 5000.

Припомняме, че според данни от предварителните списъци на ГРАО избирателите в региона са 202 236. Към момента разкритите секции в областта са 330, включително и шест подвижни. 290 са секциите, където избирателите са над 300. Подвижните секции за хора с увреждания са по две в Русе и Ветово, както и по една в Бяла и Ценово. В секциите с над 300 избиратели изборите ще се проведат както на хартия, така и чрез машини за електронно гласуване. Начинът за гласуване зависи от желанието на избирателя. Само хартиени бюлетини ще се използват в секциите с под 300 души. В подвижните секции ще се гласува също само с хартиени бюлетини. До края на седмицата предстои в областта да бъдат разкрити още шест секции. Така техният брой ще стане общо 336. По една ще има в двете университетски болници „Канев“ и „Медика“, в ареста и Центъра за психично здраве. Секции ще бъдат разкрити и в многопрофилната болница „Юлия Вревска“ и в Държавната психиатрична болница в Бяла.

Бюлетините и книжата, както и останалите материали, ще бъдат съхранявани съгласно всички нормативни изисквания в общините от региона. Там те отново ще бъдат поставени под денонощна полицейска охрана. Секционните избирателни комисии ще получат бюлетините и книжата в събота, ден преди вота. Тогава се очаква да пристигнат и машините за гласуване.

За служебния кабинет водещ приоритет остава провеждането на честни и прозрачни избори – гарант за бъдещото стабилно управление.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X