https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЧетвърти ден училища в страната остават затворени заради бомбени заплахи

Четвърти ден училища в страната остават затворени заради бомбени заплахи

И днес училища остават затворени заради бомбени заплахи. Освен за поставени взривни устройства, някои от директорите получиха съобщения, че в училищата им предстои стрелба и масови убийства. Сигналите се оказаха фалшиви, предаде NOVA. Прокуратурата и днес продължава с разпити на директори, които са станали мишена на атаката.

Министерският съвет създава Междуведомствена работна група, която до 31 март трябва да разработи процедура за реагиране при заплаха за използване на импровизирано взривно устройство в обекти от критичната инфраструктура. Това съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев след заседанието на МС. Същата група до 31 май ще актуализира Националния план за противодействие на тероризма.

Първото заседание ще е още днес, от 14:00 часа. Групата включва 36 души от всички служби за сигурност и всички заинтересовани ведомства. Заповедта на премиера позволява към групата да се привличат още представители на заинтересовани ведомства и специалисти в тази сфера.

Във връзка с изборите МВР ще поеме охраната на всички секции още от събота и до края на изборния процес, припомни вътрешният министър.

„Дори и да постъпят сигнали в изборния ден, няма да има как да са поставени взривни устройства”, уверява Демерджиев.

„Ще извършим физическа проверка на всяка секция още в събота. Апелирам хората спокойно да упражнят правото си на глас”, каза Демерджиев.

Той разясни и за разследването на бомбените заплахи от последните дни.

„Не съм замесвал Руската държава, говорим за хакери и за тяхната връзка евентуално с една или друга държава. Пълна информация може да се даде щом приключи разследването. Не съм визирал Руската държава”, каза вътрешният министър.

„Разследването е много напреднало по тези заплахи. Мисля, че скоро ще имаме категоричен отговор откъде идват тези заплахи. До часове може да имаме пълна информация. Работи се на териториите на няколко държави. Когато има яснота, ще бъде изнесено пред медиите”, каза Демерджиев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X