https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактора102 фирми в Русенско си поделят 14 милиона лева от Плана за...

102 фирми в Русенско си поделят 14 милиона лева от Плана за възстановяване

102 фирми от област Русе ще получат безвъзмездна финансова помощ по първите две отворени и вече приключили процедури от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) по линия на Министерството на иновациите и растежа (МИР). Това стана ясно при работна среща на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев и областния управител на Русе Анатоли Станев.

49 фирми от областта ще бъдат финансирани за технологична модернизация, а 53 – за информационни решения и киберсигурност. Данните показват лидерска позиция на Русе в Северния централен район по активност на бизнеса по Плана за възстановяване. Според Станев осигуряването на подобен финансов ресусрс, който стимулира внедряването на иновации в компаниите, е преди всичко предпоставка за постигането на по-голяма корпоративна сигурност, както и за създаването на нови работни места. „През последните месеци успяхме да насърчим този процес. Вярвам, че тенденцията ще се запази. Областна администрация ще продължи да подпомага по всякакъв начин за осъществяването на инициативи, които насърчават общественото развитие“, коментира още областният управител. Той отчете и ролята на общините в региона при провеждането на различни информационни дни по съответните програми, финансирани от еврофондовете и отбеляза съществена роля на Община Русе в лицето на кмета Пенчо Милков, информираха от Областна администрация – Русе.

Двамата обсъдиха икономическите отношения между България и Румъния, като Станев изтъкна, че Румъния е важен партньор за Русе и Северна България. По данни на БНБ, стокообменът с Румъния бележи ръст през 2022 г. и възлиза на близо 7,5 млрд. евро. Това е с 1 млрд. евро увеличение спрямо 2021 г. Българският износ за северната ни съседка достига над 4,8 млрд. евро, а вносът – 2,6 млрд. евро. Статистиката показва, че е време да се организира от българска страна инвестиционен и бизнес-форум за компаниите от Румъния и България, каквото събитие МИР проведе вече с турския бизнес в Бургас, стана ясно от думите на Пулев. Той отправи покана към областния управител Станев и кмета Милков за участие във форума, който МИР организира на 10 април в София за всички кметове и областни управители за предстоящата по Плана за възстановяване процедура за развитие на индустриалните зони. Предимство при кандидатстването ще има именно Северна България с цел намаляване на регионалните дисбаланси.

На срещата бе обсъдено още, че Русе се очертава като лидер в Северния централен район на страната по активност на фирмите по Плана за възстановяване. Общо 13 млн. лв. ще получат 49 фирми от областта за „Технологична модернизация“ по ПВУ. Бюджетът е 260 млн. лв. От него ще се възползват 953 фирми от всички области в страната за ново оборудване, техника, машини и софтуер за обновяване на техническия парк.

По втората процедура – за „ИКТ решения и киберсигурност“ – в област Русе финансиране ще получат 53 микро-, малки и средни предприятия за общо 1 млн. лв., като грантовете ще са между 3 000 лв. и 20 000 лв. и няма да се налага съфинансиране. За цялата страна одобрените фирми са 1 599, а бюджетът – малко над 30 млн. лв. Парите са за създаване на корпоративни уебсайтове, мобилни приложения, онлайн магазини, дигитален маркетинг, системи за връзки с клиенти, за бизнес анализи, онлайн обучения и уеб-базирани услуги за платформи и вътрешни мрежи за споделяне на информация.

Експерти от Главната дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност към МИР проведоха информационен ден в Русе във вторник, като в рамките на него беше представена пред фирмите мярката за изграждане ВЕИ инсталации в задължителна комбинация с батерии за съхранение на електричество.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X