https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияПървите два медицински хеликоптера пристигат през лятото

Първите два медицински хеликоптера пристигат през лятото

Първите два от общо шест медицински хеликоптера пристигат през лятото. Това обяви президентът при откриването на Академия по планинска медицина в университетска болница „Лозенец“.

Държавният глава обяви, че процедурата е приключила вчера и шестте машини ще бъдат доставени до 2026 г. По думите му, за да се изгради сложната система за въздушна медицинска помощ е необходимо време.

„Ние трябва да имаме летален състав, подготвен да експлоатира тези хеликоптери в трудни условия. Тепърва ние поставяме условията и започваме да готвим такъв летателен състав, а подготовката отнема години. Затова ще тръгнем да проучваме летци с опит, но и да подготвяме млади. Трябва да имаме инженерно-технически състав, който да обслужва тази техника. Трябва да имаме подготвен медицински състав, бази за домуване на тези хеликоптери със специални хангари“, каза президентът Румен Радев.

В момента у нас все още няма нито една хеликоптерна площадка, която е сертифицирана по системата ХЕМС, но процедурата ще започне скоро.

„Едновременно трябва да се действа. Дали нови машини, или не, това ще преценят експертите, според мен са необходими. Трябва да има минимум 6, най-добре 7 или 8 бази с поне две заместващи машини“, каза доц. д-р Олег Чолаков, началник на Клиника по коремна хирургия в УБ „Лозенец“.

Засега първите хеликоптери ще излитат само от летищата във „Враждебна“ и Долна Митрополия.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X