https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЩе се проверяват съмнителни багажи пред изборните секции в неделя

Ще се проверяват съмнителни багажи пред изборните секции в неделя

Искам да уверя, че ЦИК, съвместно с МВР, ще положи всички усилия, така че изборният ден да протича спокойно, да няма прекъсване на изборния ден и на гласуването, избирателите да бъдат спокойни и СИК да си свършат спокойно работата. Това заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова по повод множеството сигнали за бомби в училищата у нас, където ще се разполагат голяма част от изборните секции в страната.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви, че се касае за хибридни атаки и потвърди: „Няма опасност към днешна дата. Въпреки множеството сигнали, в нито един от случаите не сме намирали предмет с характеристики на взривно устройство. Нямаме оперативни данни за реална заплаха. Още от събота всички сгради, в които се намират СИК, ще бъдат охранявани през цялата нощ, така че охрата спокойно може да гласуват в неделя.“

„Полицията и службите за сигурност ще преценяват какви действия да бъдат направени, от следващата седмица няма да се стига до освобождаване на ученици. Не се касае за реални заплахи и нямаме оперативни данни за реална опасност за поставяне и задействане на взривни устройства. Имаме организация как СИК да ни информират при наличие на сигнали“, допълни министърът.

„От съботния ден и сградите, и периметърът ще бъде под постоянно полицейско наблюдение и охрана. Ще се проверяват обемни багажи и съмнителни вещи. Няма как някой да проникне и да постави взривно устройство. Сградите ще бъдат проверявани за всякакви предмети“, заяви още той.

„Инструкции към СИК и РИК към настоящия момент не са изпратени. Ще дадем своите указания. Искам да уточня, че тази проверка на обемни багажи ще се извършва извън сградата. Няма да се влиза в изборните помещения, за да не се притесняват и избирателите, и членовете на СИК.“, допълниха от ЦИК

„Проверките не само няма да бъдат в помещенията и в сградите, те ще са на достатъчно разстояние преди хората да стигнат до самите секции. Правилата, предвидени за такава ситуация, включват ангажименти на наши служители, така че не се налага някой друг да бъде инструктиран“, каза министърът.

„Имаме 111 образувани досъдебни производства, цифрата нараства постоянно. До края на деня ще има още нови. Към вчерашна дата са задържани 91 души по тези дознания. Над 2,3 пъти е борят на образуваните дознания в сравнение с миналите избори, както и броят на сигналите. Имаме над 500 оперативни сигнала. Явните сигнали също са над 300. Това са променящи се цифри, но цялата тенденция е, че броят на сигналите и досъдебните производства е много по-голям“, заяви Петър Тодоров , главен секретар на МВР, по повод сигналите за изборни нарушения.

„Членовете на СИК ще разполагат с телефон на местната структура на МВР и задействаме процедурата, която приехме, ако има сигнал за бомба. Вярвам, че няма да се стигне до ситуация на прекъсване на изборния процес“, допълни още Демерджиев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X