https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023Ето кои депутати си избраха русенци

Ето кои депутати си избраха русенци

Въпреки че от понеделник са ясни резултатите от парламентарните избори, разпределението на мандатите от ЦИК  все още не е обявено официално. Елементарната сметка показва, че седемте мандата, с които разполага Русе, ще бъде разпределени по 2 за ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС и по един мандат за “Възраждане”, ДПС и БСП.

По всяка вероятност единствено ИТН няма да има депутат от Русе. Водач в крайдунавския регион бе Филип Станев.

В парламента влизат водачът на листата на ПП-ДБ Мартин Димитров и Иван Белчев, който с преференции измества от второто място Рена Стефанова. Така се оказва, че ПП няма да имат свой представител от Русе, тъй като и Мартин Димитров, и Иван Белчев са от квотата на ДБ.

Промени има и при вторите в Русенско – ГЕРБ-СДС, които повтарят резултата си с два мандата. Водачът Десислава Атанасова почти сигурно ще избере да влезе отново от Русе, а не от Разград, а заедно с нея депутат става и 23-годишният Георги Кръстев. Областният координатор на ГЕРБ-Русе този път не е изместен с преференции от представителя на СДС Драгомир Драганов, който стана народен представител в 48-ия парламент.

десислава атанасова георги кръстев

Петият мандат за 19 МИР-Русе е за „Възраждане“, които отново ще бъде представлявани в парламента от областния си лидер Златан Златанов.

Останалите два мандата отиват също при депутати от предишния парламент- Иван Иванов от „БСП за България“ и Ализан Яхова от ДПС.

Иван Иванов ще трябва избере дали да влезе от Русе или Шумен, където също е водач на листата, но най-вероятно и той ще предпочете да остане в Русе.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X