https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияМихаил Миков: Ще има мнозинство между ГЕРБ, ПП и ДБ

Михаил Миков: Ще има мнозинство между ГЕРБ, ПП и ДБ

„Смятам, че ще има мнозинство между ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Това е най-нормално – десни партии, имат заедно представители в Европейския парламент – еднородова дясна ориентация. Трябваше по-бързо това да стане“.

Това заяви в студиото на „Лице в лице“ бившият председател на БСП и бивш председател на Народното събрание Михаил Миков.

„Под натиска на събитията процесът ще се развие по-динамично и ще се стигне до такова мнозинство“, добави той.

„Изборът за председател е част от конституирането на парламента. В Конституцията е записано, че това се случва на първото заседание. Сякаш има неусещане за конституционния смисъл на нещата. Какъв е смисълът на този текст? Председателят е пръв сред равни и трябва да се откъсне от своята политическа сила. Дневният ред се приема от парламента. Ако има мнозинство, то ще го приеме Председателят може само да го предложи“, уточни Миков.

Според него провала в избора на председател на Народното събрание поставя пред изпитание българския парламентаризъм.

„Сега всичко се слага на масата за пазарлък – председател, кабинет комисиите. Сега се поставя въпросът за законодателна програма. Заглавията на законите могат да се приемат, но утре за всеки текст на две четения ти трябват мнозинства. Законите, които днес се поставят, произтичат от външната политика – Шенген, Плана за възстановяване. Големите проблеми на България са дефицит в бюджета и необходимост от данъчни промени – по тях дума няма“, каза още той.

Миков обясни, че левите хора са слабо представени в 49-ото Народно събрание.

„Има два пътя в данъчните закони – прогресивно облагане или да се увеличи ДДС. По този начин големият процент от обществото ще понесе тези разходи, но левите хора не са представени. БСП не може да изпълни тази функция. Корнелия Нинова каза преди тези избори, че хартиената бюлетина е отнела 150 хил. избиратели на БСП. На тези избори партията падна със 7 хиляди“, допълни Михаил Миков.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X