https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияКостадинов на консултациите при Радев: Разговорите за еврозоната са опит за пълзящ...

Костадинов на консултациите при Радев: Разговорите за еврозоната са опит за пълзящ преврат

Продължават консултациите на президента Румен Радев с парламентарно представените партии за съставяне на кабинет. След ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, трети на “Дондуков” 2 дойдоха представители на “Възраждане”.

“Искам да поздравя “Възраждане” с високия изборен резултат, израз на доверието, което българите възлагат на партията. С всеки избор, вашата парламентарна тежест расте, но и отговорността ви също. Този парламент има да наваксва много несвършена работа. Неведнъж заявявахте, че ще бъдете опозиция, но тя също има важна роля в политическия процес. Очакваме този парламент най-малкото да приеме бюджет, за да се гарантира стабилността на страната”, заяви в началото на разговора държавният глава.

идерът на “Възраждане” Костадин Костадинов пък каза, че партията е готова да управлява.

“Готови сме да представим собствен кабинет. Най-напред обаче трябва да се приеме бюджет”, посочи той. И подчерта, че първите две партии нямат разписана законодателна програма, за разлика от “Възраждане”.

“В предишното НС постигнахме мнозинство за законопроекта за контрол на главния прокурор. Важно е в никакъв случай да не се подменя волята на българския избирател. Правят се опити да се суспендира въпросът за провеждане на референдум за запазване на българската валута. Проверката на подписката ще приключи в понеделник или вторник и ще се види, че всичко е изрядно. След това ще приключи и проверката в ГРАО, предвидена в закона. В първата десетдневка на май ще стане ясно, че за този референдум има над 400 000 подписа и задължително ще трябва да се проведе такъв. Всички разговори за еврозоната считаме за опит за пряка подмяна на волята на българския избирател и за пълзящ държавен преврат”, коментира още лидерът на “Възраждане”.

Относно предоговарянето на ПВУ той заяви, че е изключително важно да има яснота докъде са стигнали разговорите. “За нас е важно преди всичко запазването на българската финансова независимост и валута, България да бъде максимално дистанцирана от конфликта в Украйна, както и да започнем предоговаряне на отношенията си с нашите европейски партньори, за да не допускаме неравнопоставено отношение, каквото имаше с вноса на храни от Украйна. Важно е да има политическа стабилност, но не на всяка цена. България вече имаше едно 12-годишно стабилно управление на ГЕРБ, последиците от което търпим всички. Стабилността понякога може да е стабилност на мизерията, разрухата и деградацията. Затова не е на всяка цена”, категоричен бе Костадинов.

Президентът от своя страна коментира предоговарянето на дейността на въглищните централи. “Пеканов не е казвал точно, че е против, но познавайки тежестта на въпроса и бюрокрацията в Брюксел, знаейки колко трудно се договарят такива решения, той изрази скептицизъм, че това ще бъде постигнато трудно. Текат интензивни разговори с ЕК, енергийният министър има няколко совалки до Брюксел, неговият екип е в преговорен процес. Очаквам до края на април да имаме постигнат резултат”, заяви Радев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X