https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРусенци се поклониха пред паметта на Гоце Делчев

Русенци се поклониха пред паметта на Гоце Делчев

С минута мълчание и ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев русенци отбелязаха 120-годишнината от гибелта на българския революционер.

На официалната церемония присъстваха кметът на Община Русе Пенчо Милков, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, зам.-областният управител Детелина Ачева, представители на общински и държавни институции, политически формации, патриотични организации, ученици от русенски учебни заведения и родолюбиви граждани.

„Името на Гоце Делчев носят градове и села, квартали, училища. Духът му носи и това място, където символично се пресичат два булеварда -“България” и “Гоце Делчев”, каза в словото си кметът Пенчо Милков. Той се преклони пред паметта на един от най-значимите български революционери, който може да е светъл пример и в съвремието ни.

За присъстващите на събитието беше представена и възстановка на последните дни на Гоце Делчев, организирана от Национално дружество „Традиция“ клон „Ангел Кънчев“ с подкрепата на Община Русе. В нея се включиха още НЧ „Гоце Делчев-2009“, НЧ „Ст. Караджа-2019“ и клуб ‚Родолюбие“ към Военен клуб-Русе. В официалната церемония участие взеха и представители на русенския Младежки гвардейски отряд.

Георги (Гоце) Николов Делчев е роден през 1872 година в Кукуш (дн. Гърция). Заедно с Дамян Груев е един от основателите на Българския македоно-одрински революционен комитет, на който по-късно става ръководител. През периода 1898-1899 изгражда чети – основни ядра при бъдещото въоръжено въстание, които водят революционна пропаганда в селата. Той вярва, че Македония и Одринският вилает трябва да се обособят като самостоятелна автономна единица в Османската империя с равноправие на всички народности, живеещи в нея. Загива на 3 май 1903 г. в неравна битка с турска потеря край село Баница, Сярско.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X