https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЗарков: Установени са случаи на използване на фалшиви документи при кандидатстване за...

Зарков: Установени са случаи на използване на фалшиви документи при кандидатстване за българско гражданство

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков съобщи за установени случаи на използване на неистински документи при кандидатстване по процедурите за придобиване на българско гражданство.

„Установили сме и вече сме доказали случаи на представени неистински актове за раждане или други документи, доказващи произход. Събираме цялата тази информация, която ще предоставим на прокуратурата до дни“, посочи Зарков от парламентарната трибуна по време на процедура по неговото изслушване, инициирано от парламентарната група на „Възраждане“.

„В момента и през последните месеци е изключително засилен контролът върху кандидатите. Само през тази година, за последните четири месеца, Съветът по гражданство е възложил допълнителни проверки по повече от 1000 преписки. Тези проверки се извършват от МВР, както и от Министерството на външните работи, чрез консулските служби. Проблемът с тези проверки е, че те удължават сроковете за произнасяне“, обясни министър Зарков, цитиран от БТА.

Той съобщи и за констатирани сходни случаи, които определи като „интересен феномен“.

„Хората, които живеят извън България, предоставят документите си лично, но предоставят тук лице за контакт. В много от случаите хората, предоставили неистински документи, представят едни и същи лица за контакт в България, което говори за известна степен на организираност. Тя е предмет на изследване от други органи, надявам се те да действат“, разясни Зарков.

Министърът на правосъдието съобщи още за случаи на отменена натурализация, когато по съдебен ред е установено използването на неверни данни от кандидатствалите за българско гражданство. „В рамките на последните няколко месеца, в моя мандат, сме правили такива предложения. Те са били одобрени от президентството и с указ е отнемано българско гражданство“, посочи той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X