https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноРусенската художествена галерия отбеляза своя 90-годишен юбилей

Русенската художествена галерия отбеляза своя 90-годишен юбилей

С две изложби и представяне на книга-албум Художествена галерия – Русе отбеляза 90-годишнината от създаването си.

„Галерията е нашата съкровищница, която устоява на различните превратности на времето“, сподели кметът Пенчо Милков. Той отбеляза, че русенската общност дължи много на галерията и Община Русе ще продължава да настоява за случването на ремонта на проблематичната сграда.

По повод празника той връчи на директора на галерията Елена Великова плакет. Поздрав към нея и екипа отправи и зам.-областният управител Детелина Ачева, а хорът на Държавна опера – Русе изпълни песнопенията „Отче наш“ и „Многая лета“.
Редакторът на изданието Нели Пигулева представи книгата-албум „Щрихи от историята на Художествена галерия – Русе”.

По повод празничната годишнина бе открита експозицията “Диалози между поколенията”, включваща около 90 картини от фонда на културния институт. Представени са портрети, автопортрети, художник рисува художник, живопис, както и скулптури. Има творби от класическото и съвременното изкуство.

Още една изложба е достъпна за посетителите на галерията. “Красотата в родното” представя произведения от 20-те до 90-те години на 20-и век. Те са подбрани от ученици в 11-и клас на Английската гимназия в града. Експозицията е своеобразен завършек на образователна програма “Изкуството да бъдеш галерист”.

Русенската галерия е учредена като художествен музей на 5 май 1933 г.. Инициатори са група художници, подкрепяни от видни русенски граждани.

Началото е поставено по време на традиционната обща великденска изложба открита на 16 април в Столарското училище. В нея участват художниците Александър Лазаров, Атанас Михов, Владо Владимиров, Георги Каракашев, Димитър Диолев, Карл Матей, Кирил Станчев, Любен Гайдаров, Никола Костов, Руси Ганчев, Тодор Янков.
Информация е публикувана в поредни броеве на вестник „Русенска поща“, авторите са наречени „едни от най-добрите наши художници“, а големият интерес и успех, който предизвиква експозицията „дават указание, че трябва и в бъдеще да се работи в тая насока, за да се попълни една културна нужда в града ни“.

В статия от 28 април 1933 г. Г.Т. (Георги Теодосиев – адвокат и общественик, един от основателите на галерията) пише: „Ще трябва да се напомни, обаче, и тук за изказаното вече пожелание в града ни да се учреди постоянна художествена галерия, за учредяването на която има условия! Поставяне начало на това културно дело е толкова навременно, че не е нужно да се подчертава. Иска се едно желание първо от самите художници, а после и от други културни фактори на града ни. И, веднъж основата поставена, по-нататък всичко иде само по себе си. И община, и Постоянна комисия, Държава и по-богати граждани в нашия град, които в много случаи са се проявили като меценати, повече от сигурно е, че ще подкрепят това културно дело, с което Русе заслужено ще се гордее“ .

На 30 април 1933 г., след закриване на изложбата в Столарското училище, е подписан „Акт за учредяване на художествен музей в Русе“. Той е изготвен в четири екземпляра – за Общината, Българското училищно настоятелство, Столарското училище и Дома на изкуствата. Първата сбирка включва картини и скулптури, подарени от художници и граждани. Домът на изкуствата управлява временно галерията, докато тя не бъде поета от русенската градска община.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X