https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщество10 гимназии в Русенско представиха дуалното образование на форум

10 гимназии в Русенско представиха дуалното образование на форум

Десет професионални гимназии от Русе и региона представиха постигнатото до момента в сферата на дуалното образование и провеждането на ученически практики. Събитието бе организирано от Областния информационен център в партньорство с Регионалното управление на образованието и се проведе във фоайето на Доходното здание. Сред гостите на инициативата беше и заместник областният управител Детелина Ачева.

Според нея комбинацията от надеждна теоретична подготовка и практически умения са гарант за успешна бъдеща кариера. „В рамките на подобни стажове учениците получават реални работни умения, което води до увеличаване на вероятността за намиране на работа, а добитите конкурентни умения са предпоставка и за подобряване производителността на работното място“, заяви още заместник областният управител.

„Дуалното образование и ученическите практики имат и своето отражение на макроикономическо ниво и то се изразява в намаляването на безработицата и създаването на една по-силна икономика“, допълни Ачева и поздрави всички ангажирани в реализацията на подобни начинания, като им пожела да продължат да бъдат вдъхновяващи и подкрепящи преподаватели за своите ученици. По данни на Регионалното управление на образованието /РУО/ по двата проекта / „Подкрепа за дуалната система на обучение“ и „Ученически практики – 2“/ за последните три години са се възползвали близо 1000 ученици. В събитието участваха и представители на Русенския университет „Ангел Кънчев“, които споделиха опита си при провеждането на студентски стажове.

Събитието е част от общата инициатива на 27-те Областни информационни центъра във връзка с Европейската година на уменията. Инициативата е свързана и с днешното отбелязване на Деня на Европа. Според областния управител Анатоли Станев насърчаването на практическите умения в образованието е един от ключовите фактори за цялостното развитие и икономическия успех на Стария континент. На събитието присъстваха още кметът Пенчо Милков, началникът на РУО д-р Росица Георгиева, представители на местната, държавната власт и академичната общност.

Събитието бе придружено от викторина, посветена на Деня на Европа, както и от богата културна програма, в която се включиха възпитаници на Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ и аниматори от Професионалната гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X