https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияСарафов: Обмислям да предложа освобождаването на Ясен Тодоров

Сарафов: Обмислям да предложа освобождаването на Ясен Тодоров

Сарафов: Обмислям да предложа освобождаването на Ясен Тодоров

„Обмислям дали да не предложа на ВСС освобождаването на Ясен Тодоров от поста зам.-председател на Националната следствена служба (НСлС). Той не може и не изразява позиция на Следствието”. Това заяви зам.-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов пред БНР.

Можеше да не допуснем израелския експерт до мястото на взрива в близост до кортежа на главния прокурор Иван Гешев. Никой от колегите ми не е нарушил закона и няма процесуални нарушения. Огледът беше динамичен. Някои предмети и веществени доказателства бяха преместени – дървета бяха преместени, изгребана бе пръстта, за да се осигури достъп”, заяви Сарафов по повод разследването на взрива до кортежа на главния прокурор Иван Гешев.

Води се разследване по три версии – за атентат, за инсценировка и опит за покушение над главния прокурор, обясни той. „Поканили сме експерти от Европол, за да направят анализ”, допълни Гешев.

За израелския експерт, който бе пристигнал час и половина преди взрива в България и допускането му до мястото на взрива, той обясни, че на място са преценили с колегите си, че: „този експерт може да даде принадена стойност, ако има изключителни знания. Ясен Тодоров и Гешев посетиха Израел малко преди взрива”.

„Създава се ненужна истерия с този експерт. Той не попречи на разследването”, каза Сарафов и обясни, че експертът е заявил, че взривът е бил силен. „Не бих искал да коментирам нито силата на взрива, нито насоченост, преди да излезе експертиза”, допълни следовател номер 1. По думите му експертът е доведен от Ясен Тодоров. „Правото на достъп не е да го допуснем до самото местопроизшествие, той направи визуален оглед”, допълни той.

Сарафов изказа личното си мнение, че главният прокурор Иван Гешев е трябвало да излезе в деня на инцидента и да каже: „жив и здрав съм, имаше (опит за) покушение срещу мен, но съм тук”.

Следователят е категоричен, че никой не може да замете под килима каквито и да са доказателства. „В НСлС работят магистрати на върховно ниво”, обясни Сарафов

Той не отговори на въпрос дали прокуратурата е вмъкната в политиката от Иван Гешев и повтори тезата си, че прокуратурата трябва да излезе и от политиката, и от ромските махали.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X