https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияДо месец ще бъде готов законът за приемане на еврото

До месец ще бъде готов законът за приемане на еврото

До месец ще бъде готов законът за приемане на еврото. Това съобщиха от Министерството на финансите по време на дискусия, посветена на влизането в Еврозоната.

По време на срещата, организирана от икономическия и социален съвет, бяха поставени основните предизвикателства пред влизането на България в еврозоната.

“Ако изпълним всички критериии ние бихме могли да се похвалим със завършването на тези важни евроинтеграционни процеси, венец на които е приемането на еврото. В този смисъл вярвам, че НС ще изпълни своите ангажименти в най-скорошен порядък и ще приеме необходимите законодателни актове, които да гарантират нормативната база за въвеждането на еврото в най съкратени срокове”, заяви председателят на НС Росен Желязков, предава БНТ.

“Макар през миналата година да имаше спекулации, че България, едва ли не, ще влезе насила в еврозоната, България ще влезе тогава, когато всички ние свършим работата, която е пред нас”, заяви служебният вицепремиер Атанас Пеканов.

“Все по-разширяващата се територия, която единната валута обхваща, позволява тя да разгърне в пълен размер своя потенциал, да доведе до една още по-интегрирана европейска икономика, до по-ниски транзакционни разходи за участващите държави, до повече инвестиции, до по-добра конкурентоспособност”, заяви Нина Стоянова – подуправител на БНБ.

“Постигането на инфлационния критерий е предизвикателство за страната заради сравнително ниското ниво на цените в сравнение с цените от ЕС и страните от еврозоната”, заяви Методи Методиев – служебен заместник-министър на финансите.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X