https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРусе отбеляза Деня на победата

Русе отбеляза Деня на победата

Русенци се събраха пред Паметника на Альоша, за да отбележат Деня на победата над фашизма. По традиция много наследници на участници във Втората световна война бяха дошли със снимки на своите близки, за да се включат в т.нар.“Безсмъртен полк“. На церемонията по полагане на венци и цветя присъстваха завеждащият консулския отдел на руското посолство в София Владимир Чертков, кметът Пенчо Милков и зам.-кметът Енчо Енчев, депутатът от „Възраждане“ Златан Златанов, председателят на Регионалния съвет „Приятели на Русия“ проф.Красимир Ениманев.

„Отбелязваме този празник в сложни времена, но сме се събрали да отдадем почит на войниците и тружениците в тила и да им благодарим за свободата, която са ни подарили. България и Русия винаги са били заедно и така ще бъде“, каза в словото си Владимир Чертков.

Кметът Пенчо Милков сподели, че в трудната международна обстановка много хора се колебаят какво да направят на днешния 9 май.“Аз нямам двоумение какво да направя и считам, че днес имаме двоен празник . Първо, това е Денят на победата – ден, който не трябва да забравяме никога, защото той сложи край на чудовищен конфликт с 61 млн.жертви, и да помним, че войната е най-големият ужас и не трябва да я допускаме. Трябва да помним и кой има основен принос за победата и да отдадем своята почит. Защото победата над фашизма е въз основа на милиони жертви от руския народ, които са дали живота си. Отделно днес е Ден на Европа и това обединение ние също трябва да го отбележим. Благодаря, че Русе почита двата празника“, каза кметът, цитиран от Русе медиа.

Слово за значението на 9 май и за недопускането на въвличането на България във война произнесе и проф.Ениманев. Паралелно с церемонията вървеше и подписка за провеждане на национален референдум за мир и суверенитет.

След поднасянето на венци и цветя шествието на „Безсмъртния полк“ потегли от Паметника на Альоша по ул.“Александровска“ до руските гробища, където да се направи опело. Гражданин с колело опита да попречи на шествието и да провокира участниците, но полицаите реагираха веднага и не позволиха да се стигне до напрежение.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X